Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за получаването на повече от 2000 единици техника, включително тежко въоръжение, от подразделения на частната военна компания "Вагнер“, съобщава вестник "Известия“.

"Предадени са над 2000 единици техника и въоръжение. Включително стотици единици тежко оръжие. <…> Получени са и над 2500 тона различни боеприпаси и около 20 000 стрелково оръжие“, се казва в съобщение, публикувано в Telegram канала на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Наемниците са предали на военното ведомство в Москва боеприпаси, оръжия и военна техника, включително танкове Т-90, Т-80, Т-72Б3, гаубици, самоходни артилерийски установки (САУ) 2С1 "Гвоздик“, 2С3 Акация, 2С5 "Хиацинт“ , 2С4 "Лале" и бронетранспортьори (БТР). Отбелязва се, че сред прехвърлената техника има десетки единици, които никога не са били използвани в бойни условия.

Уточнява се още, че цялата техника и въоръжение се доставят в тиловите райони, където при необходимост ще бъдат ремонтирани и поддържани.

По-рано през деня Министерството на отбраната съобщи, че Въоръжените сили на страната приключват приемането на оръжия и военна техника от "вагнеровците“, започнало на 27 юни.

На 23 юни основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин направи опит за въоръжен бунт. В същия ден руският президент Владимир Путин се обърна към гражданите и обеща да направи всичко, за да защити страната.

На 24 юни беларуският лидер Александър Лукашенко, съгласувано с руския си колега, проведе преговори с ръководството на ЧВК. Страните постигнаха съгласие за недопустимостта на разгръщането на "кърваво клане“ на територията на Руската федерация. След това бе приет приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на служителите на ЧВК. Собственикът на компанията Евгений Пригожин получи право на изгнание на територията на Беларус.