Черноморският флот на Руската федерация претърпя поредица от мащабни атаки през последните седмици, кулминация на които бяха ударите срещу неговия щаб на 20 и 22 септември 2023 година – най-сериозните от началото на войната. Щетите почти сигурно са сериозни, но локални и флотът ще бъде способен да изпълнява основните си военни мисии за удари с крилати ракети и патрулиране, се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).

Според британското разузнаване е вероятно ЧФ на Русия да е частично лишен от способности да налагат блокада на украинските пристанища. Освен това сигурно е отслабнала и способността му да защитава корабите в пристанището и да извършва рутинна поддръжка.

"В Черно море се води динамична и значима битка. Това вероятно ще принуди Русия да заеме отбранителна позиция, демонстрирайки способността на украинските въоръжени сили да подкопаят символичните и стратегически заплахи на Кремъл от неговото топловодно пристанище в окупирания Севастопол“, се казва в разпространения текст.