Цените на природния газ в Европа в началото на търговската сесия в четвъртък подновиха максимума си за текущата година - пазарът може да бъде повлиян от опасенията за транзита от Русия през Украйна от Русия, показват данни на лондонската борса ICE.

Септемврийските (най-близки) фючърси на индекса TTF (най-големият хъб Европа, разположен в Нидерландия) откриха търговията в 9:00 часа българско време при цена 439,3 долара (+1,2%) за 1000 кубически метра газ, отбелязвайки нов връх от декември миналата година насам. Минути по-късно цената бе 434,4 долара. Динамиката на котировките се основава на цената на сетълмента от предишния търговски ден - 434,2 долара за 1000 кубически метра. Това е най-високото ниво от декември миналата година.

Във вторник граничният град Суджа в Курската област на Русия бе подложен на многократен масиран обстрел от Украйна. Разпространени бяха и данни за попадането на газоизмервателната станция "Суджа“ под контрола на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Маршрутът за доставка през газоизмервателната станция "Суджа“ в момента е единственият за транзит на газ от Русия през Украйна за Европа. През миналата година "Газпром“ е доставял около 15 милиарда кубически метра годишно, което възлиза на 4,5% от общото потребление в ЕС. По него газ получават Словакия, Унгария, Австрия и Италия.