Централното разузнавателно управление на САЩ пусна ново видео на руски език, в което се опитва да убеди служители на руското разузнаване да преминат към Съединените щати и да работят като двойни агенти, пише Reuters.

През юли директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че недоволството на някои руснаци от войната в Украйна е създало рядка възможност за набиране на шпиони и че ЦРУ няма да я пропусне.

Видеоклипът, публикуван в официалния канал на ЦРУ в X, се опитва да привлече вниманието на патриотично настроени руснаци, работещи в разузнавателната общност, които може би се чувстват предадени от това, което той нарича корупция в елитните кръгове и лошия начин, по който руските въоръжени сили са оборудвани и снабдявани.

"Околните може да не искат да чуят истината. Но ние искаме. Вие не сте безсилни", се заявява във видеоклипа, който е последният от поредицата видеоклипове за набиране на персонал, насочени към Русия, преди да бъдат описани подробно начините за връзка с ЦРУ.

Главният герой на видеото е 35-годишен мъж, който се смята за патриот, който обича Русия.

"Ще имам ли смелостта да посрещна това предателство?" пита той, преди да заяви, че истинският враг е вътре в Русия под формата на корумпирано ръководство и елит.

"Висшето ръководство продаде страната за дворци и яхти, а нашите войници дъвчат развалени картофи и стрелят с допотопни оръжия. Хората ни са принудени да дават подкупи, само за да си намерят работа", заявява мъжът.

Той посочва, че неговият патриотизъм го е накарал да действа и да сътрудничи на ЦРУ, а последният кадър на видеото показва как той се свързва с ЦРУ по мобилен телефон.