Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс възнамерява да се срещне във Варшава в понеделник с министър-председателя и външен министър на Катар Мохамед бин Абдерахман Ал Тани и ръководителя на израелския Мосад Дейвид Барнеа, за да обсъдят възможна нова сделка за освобождаването на заловените от движението ХАМАС, съобщава порталът Axios, позовавайки се на американски и израелски официални лица.

Израелските официални лица очакват, че в момента ще бъде по-трудно да се договорят нови условия за освобождаване на заложници, добавя порталът.

На свой ред израелската радиостанция Kan, позовавайки се на свои източници, съобщи, че на срещата ще бъдат разгледани различни варианти за условията на новото споразумение, включително възможно освобождаване на палестински затворници, осъдени за тежки престъпления, и които не са били обсъдени като част от първото споразумение за освобождаване на заложници от Ивицата Газа. Източници на радиостанцията в Израел потвърждават, че дискусиите се развиват по положителен начин, но все още не е постигнат значителен напредък.

Палестинското движение ХАМАС обяви в събота, че няма да преговаря за размяна на заложници, докато Израел не прекрати военната си операция.