След месеци на искания за F-16, Киев с ентусиазъм прие решението за прехвърлянето на нидерландски, норвежки и датски изтребители на украинските ВВС. Въпреки това, както отбелязва CNN, Украйна е твърде оптимистично настроена относно въвеждането на въоръжение на F-16, като смята, че ще ги получи след шест месеца.

Както се отбелязва в голям материал на медията, F-16 може да бъде полезен за Украйна по много начини. Тези самолети са многофункционални: те могат да прикриват войски от въздуха, да атакуват наземни цели, да унищожават вражески самолети и да прехващат ракети. Освен това сега те са доста достъпни: европейските ВВС разполагат с голям брой F-16 и постепенно ги извеждат от въоръжение. В същото време CNN посочва още, че нуждата от тях е изключително голяма - превъзходството на руската авиация, особено на южния фронт, сдържа украинската офанзива.

Кога точно F-16 ще могат да започнат полети обаче зависи от много фактори. Съществува деликатен баланс между спешната необходимост F-16 да бъдат въведени в експлоатация и внимателната подготовка, необходима, за да се гарантира, че украинските пилоти ще се възползват максимално от тях.

Освен това възниква въпросът колко F-16 са нужни на Украйна, за да вземе инициативата на бойното поле. Дания, Нидерландия и Норвегия се ангажираха да предоставят на Украйна повече от 60 самолета, но някои от тях ще трябва да се използват за обучение, както и за поддръжка.

Докато Украйна обмисля колко самолета ще й трябват, като се има предвид, че на практика F-16 никога не са се противопоставяли на руската ПВО, в Дания, Румъния и САЩ започват програми за обучение на първите украински пилоти. Украинската армия беше много оптимистична, вярвайки, че обучението за управление на F-16 ще отнеме само около три до четири месеца.

CNN обаче отбелязва, че има голяма разлика между базовото обучение (излитане, полет, кацане) и бойната работа в състава на група самолети, особено що се отнася до работата в зоната на руската ПВО. Говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат отбеляза, че за да се научат да се бият на F-16, украинските пилоти ще се нуждаят от около шест месеца.

Каналът нарича тези предположения твърде амбициозни. На западните пилоти, които се прехвърлят от други самолети, са им нужни около девет месеца и това не включва обучение за конкретни бойни сценарии. В същото време пилотската кабина на F-16 е значително по-различна от пилотската кабина на МиГ-29, съветски изтребител, на който украинските пилоти обикновено летят.

"Проблемът е, че те трябва да преминат към самолет, оборудван с набор от системи, които не са срещали преди, а също и че САЩ и НАТО използват подход към въздушната война, който Съветският съюз не е имал“, казва Марк Кейнсиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Към това се добавя и преподаването на английски език. Според Игнат около 30 пилоти от ВВС на Украйна вече владеят английски език на подходящо ниво, което е минимумът за създаване на две ескадрили, което според Киев ще позволи на украинските въоръжени сили да започнат да поемат инициативата на бойното поле.

Освен това, въпреки цялата си ефективност, F-16 изисква много повече поддръжка от обикновен съветски изтребител и това ще бъде не по-малко предизвикателство за украинците, отколкото да летят с него. F-16 изискват 16 часа поддръжка на летателен час, казва Кейнсиан пред CNN. А цената на един летателен час е почти 27 000 долара.