Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис е победила в дебата с основния си съперник в предизборната надпревара републиканеца Доналд Тръмп. Така 44% от зрителите смятат, че тя разбира по-добре проблемите им, сочат резултатите от проучване на CNN.

Според тези данни Тръмп е получил подкрепата на 40% от зрителите. Телевизионният оператор отбелязва, че този индикатор показва промяна в динамиката в полза на Харис. Според резултатите от подобно проучване, проведено преди дебата, 43% от гласоподавателите са били за Тръмп, 39% са били за Харис. В същото време мнозинството от зрителите след дебата дадоха предпочитание на Тръмп по икономически въпроси. В тази връзка възгледите на републиканеца са подкрепени от 55% от участниците в проучването, докато политиката на Харис се доближава до едва 35%.

В същото време 82% от анкетираните казват, че след последния дебат не биха променили избора си в полза на един или друг кандидат. Други 14% от зрителите признават, че дебатът ги е накарал да преразгледат възгледите си, но в крайна сметка не е повлиял съществено на подкрепата им за един от двамата съперници в изборната надпревара. На свой ред 4% от участниците в проучването са посочили, че след дебата биха гласували за друг кандидат.

Анкетата на CNN е проведена чрез разпращане на текстово съобщение. Участвали са 605 зрители на дебата сред регистрираните избиратели. Статистическата грешка е 5,3 процентни пункта.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември. Предполагаше се, че Демократическата партия ще бъде представлявана от настоящия президент на САЩ Джо Байдън. Въпреки това, след катастрофално представяне на телевизионния дебат с Тръмп през юни, той беше принуден да напусне надпреварата под натиска на съпартийци. Байдън подкрепи номинацията на Харис, която беше потвърден като кандидат за президент на Демократическата партия през август. В момента Харис е вицепрезидент на Съединените щати