Ключовият Кримски мост, свързващ окупирания полуостров с Русия, е ударен два пъти рано сутринта на 17 юли, според множество доклади. Службата за безопасност на Украйна (СБУ) и военноморските сили са отговорни за атаката, според източник, пише CNN.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Керченският мост (Кримският мост) е стратегически важен, защото свързва Краснодарския край на Русия с Кримския полуостров, който е незаконно анексиран от Русия от Украйна през 2014 г.

Той също така има огромно символично значение за Русия, която построи 16,9 km - най-дългият в Европа на цена от около 3. 7 милиарда долара (6.63 милиарда лева). Това е физическият израз на целта на руския президент Владимир Путин да превземе Украйна и да я обвърже завинаги с Русия.  

В деня на откриването му Путин поведе триумфален конвой по моста. Украинците хулят структурата, която стои като напомняне за руската окупация.

През октомври мостът е частично разрушен, когато цистерна с гориво избухна и повреди голяма част от пътя. Кремъл побърза да обвини Киев, а Путин твърди, че това е акт на "саботаж“ от украинските служби за сигурност. Москва бързо поправи моста след тази експлозия.

Той е критична артерия за снабдяването на Крим, както за ежедневните му нужди, така и с провизии за военните, в допълнение към горивото и стоките за цивилните. Руските военни конвои редовно са използвали моста, за да подпомогнат своята пълномащабна инвазия в Украйна - превозвайки превозни средства, бронирани машини и гориво. 

Ако използването на моста от руската армия бъде възпрепятствано, линиите му за доставки на силите в Южна Украйна ще станат по-слаби. 

Русия е използвала кримските железопътни линии за транспортиране на доставки до силите в Херсон и няколко железопътни възли както в Крим, така и в Херсон, те са били атакувани от украински ракети с голям обсег. Железопътният трафик през моста продължи да работи на 16 юли, макар и със закъснения, според видео в социалните медии, руски служител и руски държавни медии.