Инвазията на Русия изправи Украйна срещу страна с огромна армия и една от най-големите икономики в света. Украйна успя да продължи битката до голяма степен благодарение на почти 350 милиарда долара помощ, предоставена от предимно западни държави от януари 2022 г., пише CNN. Сега има опасения, че кранът може да започне да тече по-малко свободно - най-вече от най-важния военен поддръжник на Киев, Съединените щати.

След разгорещен дебат за разходите, който почти спря работата на правителството на САЩ, миналата седмица Конгресът прие законопроект за временно финансиране, който лиши финансирането за Украйна, в опит да успокои някои твърдолинейни републиканци.

Този ход, макар и недостатъчен за консерваторите – които в крайна сметка свалиха бившия председател Кевин Маккарти, защото не намали допълнително разходите – беше удар за Украйна, която е силно зависима от западната помощ, за да обърне хода на войната. Стотиците милиарди долари вече предоставена помощ пристигат на различни етапи в продължение на няколко години, но контранастъплението, целящо да изтласка Русия от украинската територия, навлиза в критична фаза.

За да разбере по-добре геополитическия дебат зад подкрепата на Киев, CNN анализира как се натрупва международната помощ за Украйна.

Близо 100 милиарда долара военна помощ за Украйна

Отделни държави по света са предоставили почти 100 милиарда долара пряка военна помощ на Украйна. Близо половината от тях са от Съединените щати, според данни на Института за световна икономика в Кил до юли 2023 г.

Конгресът на САЩ одобри около 46,6 милиарда долара пряка военна помощ за Украйна, откакто страните от НАТО започнаха да организират подкрепа за Украйна месец преди пълномащабното нахлуване, показват данни. Това е част от общия бюджет от 113 милиарда долара за помощ както за отбрана, така и за граждански нужди – въпреки че не всички са предназначени да отидат директно за Украйна. Някои от тези средства са за попълване на армията на САЩ за предишни д news pic 2
©
арения на оръжия и боеприпаси и за подпомагане на други страни, засегнати от геополитическата ситуация.

Като цяло страните от Европейския съюз са предоставили 38 милиарда долара пряка военна подкрепа на Киев, като Германия, Дания и Полша са най-големите донори. Обединеното кралство обеща повече от 7 милиарда долара пряка военна помощ.

Някои от най-скъпите военни дарения включват противовъздушни и противокорабни ракети, радарни системи за локализиране на оръжия, кораби за разчистване на мини и патрулни лодки, хеликоптери и ракетни системи за многократно изстрелване, според Института Кил.

Справедливо сравнение

САЩ са отделили втората по големина сума пари за подпомагане на Украйна като цяло – включително военна, финансова и хуманитарна помощ – след Европейския съюз, който е изпратил общо около 85,1 милиарда долара, според данни на института Кил. Тази цифра не включва вноските от отделните държави-членки на ЕС, които се броят отделно.

Но за разлика от някои от по-малките съюзници на Украйна, приносът на Вашингтон възлиза на 0,3% от неговия БВП, показват данните.

Норвегия и балтийските държави, граничещи с Русия - Литва, Естония и Латвия - отделят по-голяма част от богатството си за войната - повече от 1% от своя БВП.

Тази цифра включва хуманитарна помощ – като линейки, електрогенератори, временни мостове, семейни палатки и терминали Starlink за сателитна комуникация.

Най-големият единствен финансов принос от една държава е безвъзмездна помощ от 13,4 милиарда долара на правителството на Украйна за подпомагане на различни бюджетни и инфраструктурни нужди, включително подкрепа за енергийната сигурност на Украйна, според Комитета по бюджетните кредити на Камарата на представителите.

Разходите за бежанците се увеличават за европейските съюзници на Украйна

Когато разходите, свързани с приемането на бежанци, също бъдат включени в изчисленията на помощта, приносът на европейските съюзници, които приеха по-голямата част от украинските бежанци, става още по-значителен. Полша е приела вторият по големина брой украински бежанци (около 960 000) в съюзнически страни след Германия (близо 1,1 милиона), според данни на Агенцията на ООН за бежанците през септември. Русия също има близо 1,3 милиона бежанци, показват данните на ООН.

Около 78% от пряката подкрепа на П
©
олша за Украйна отива за разходи за бежанци – 17 милиарда долара от почти 22 милиарда долара. Страната публично враждува с Киев миналия месец по въпроса за вноса на украинско зърно, който оттогава се охлади, въпреки че напрежението остава.

Когато разходите за бежанците се включат в изчисленията на БВП, тежестта на помощта на Полша за Украйна се увеличава от около 0,7% на 3,2% от БВП, в сравнение с по-малко от 1% за Германия, показват данните на института Кил.

САЩ са отделили 6,6 милиарда долара за косвена помощ на украинските бежанци като част от пакета си за помощ и към февруари са обработили около 267 000 украинци в страната чрез различни хуманитарни програми малко след началото на войната.

Полша е лидер в доставката на танкове

Тридесет и три държави са обещали оръжия и военно оборудване на Украйна, според института Кил. Няколко други предложиха обучение и друга непряка военна помощ.

Броят на танковете, които Полша е предала на Украйна, е несравним с никоя друга страна - общо 324, показват данните. САЩ са дали по-малко от една четвърт от това число.

Но САЩ водят в помощта с тежки оръжия и придружаващи боеприпаси, както и в доставката на лека пехота, с обещани поне 150 милиона единици боеприпаси. Страната доставя 38 реактивни системи за залпов огън заедно с боеприпаси и 270 артилерийски оръжия гаубици. И двете се оказаха ефективни на фронтовата линия, заявиха украински официални лица.

Най-малко 35 зенитно-ракетни системи земя-въздух също са били предадени на Украйна от САЩ - най-много от всяка друга страна, и общото количество вероятно е по-високо, тъй като някои количества не са оповестени.