След предполагаемата смърт на командира на Черноморския флот на Русия (вицеадмирал Виктор Соколов) руски кораби все още атакуват Украйна, но тези атаки се извършват "по инерция". Това е заявил говорителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенук, съобщи CNN.

Плетенучук е попитан за коментарите, направени от украинските власти по-рано на 25 септември, в които се твърди, че адмирал Виктор Соколов, както и 33 други офицери и повече от 100 военнослужещи, са били убити при петъчната атака в Севастопол.

Плетенучук е заявил, че руският президент Владимир Путин "не контролира фактическата работа на корабите в морето" и разчита на своите адмирали, които познават "своите средства и сили, личния състав, как да ги управляват, как по-добре да ги разполагат. Те също така могат да скрият някои неща от него [Путин], да не докладват по определени въпроси".

След това той е заявил: "В момента те (руският флот) са загубили човека, който всъщност управлява всичко това,както и персонала, който управлява флота заедно с него. Това е голямо формирование, която изисква голям брой командири, които да управляват всички процеси, за да може той (флотът) да работи като единен механизъм. Представете си, че основната част от този механизъм изведнъж се окаже неактивен."

Плетеначук е продължил да твърди: "да, снощи те (визирайки руските кораби в Черно море) все още нанасяха удари по инерция", но сравни операциите с "пиле, което тича без глава".

"Затова от сега те (руските военноморски сили) ще имат съответните проблеми с контрола на войските", е коментирал говорителят.

По-рано на 25 септември украинските сили за специални операции съобщиха, че Соколов е бил убит в Севастопол, при може би най-дръзката атака на украинските сили в Крим досега.

"Ликвидиран е по време на удар по щаба в Севастопол командващият на руския Черноморски флот адмирал Соколов", заяви полковник Владислав Назаров, говорител на оперативното командване "Юг".