Влизането на Украйна в НАТО ще бъде описано като "необратимо" в проектодекларацията за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с проекта.

"Белият дом подкрепя използването на тази дума ("необратимо“) в окончателната декларация, ако в документа също така се потвърждава, че работата на Украйна по демократичните реформи трябва да продължи“, казва неназован американски служител пред телевизионния канал.

По думите му окончателният вариант на декларацията от срещата на върха ще съдържа тази формулировка.

Проектът на декларацията все още може да се промени, преди да бъде приет окончателният вариант, уточнява CNN. Телевизионният канал нарича наличието на такава формулировка в документа "важен сигнал за Киев и Москва“.

По-рано AFP, позовавайки се на украински дипломатически източник, съобщи, че шансовете за получаване на покана за НАТО на срещата на върха във Вашингтон са практически нулеви и това признават и в Киев. Високопоставен представител на Белия дом разкри, че на срещата на върха ще бъдат обявени споразуменията на Алианса с Украйна в областта на военното обучение, логистиката, техническата и финансовата подкрепа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че новият пакет за помощ за Украйна, който се планира да бъде одобрен във Вашингтон, както и насърчаването на по-голяма съвместимост на украинската армия със стандартите на Алианса, ще стане за Киев "мост към членство в НАТО".