Русия нанесе най-големия си въздушен удар срещу Украйна в понеделник, като засегна енергийната инфраструктура в цялата страна. Още удари бяха нанесени във вторник сутринта, съобщи CNN. Украинското правителство и големите енергийни компании не разкриват степента на разрушенията, но атаката очевидно е прекъснала тока за милиони хора.

Най-голямата украинска частна енергийна компания ДТЕК обяви прекъсвания на електрозахранването в редица региони, включително Киев, Одеса, Днепропетровск и Донецк. За жителите на западните покрайнини на столицата това означаваше шест часа тъмнина, последвани от два часа ток от 2 до 4 часа сутринта.

Планираните прекъсвания допринасят за неудобството на хората, но поне им позволяват да планират работа в случай на прекъсване на захранването. Особено притеснителен е фактът, че подобни спирания се налагат още през лятото. Ситуацията може да се влоши много след няколко месеца, когато търсенето на електроенергия е по-високо през студената и тъмна зима.

"Ключовата задача е да оцелеем през зимата, да осигурим енергоснабдяването на критичната инфраструктура, населението и икономиката“, посочи украинският премиер Денис Шмигал пред репортери във вторник. Сега фокусът е върху ремонтите и реставрацията, заяви той.

Украинците са свикнали да живеят под постоянна заплаха от спиране на тока. Атаката от понеделник се открои с мащаба си, но не беше необичайна: енергийната инфраструктура има дълга история на страдания от руски атаки. В Киев властите са създали "точки на неуязвимост“ - палатки и други места, където хората могат да зареждат електроника и да използват интернет по време на прекъсвания на тока.

Много украински градове започнаха да инвестират в слънчева енергия. По-голямата част от предприятията, от малки щандове за храна до огромни търговски центрове, сега имат свои собствени генератори, чието шумно бръмчене се е превърнало в синоним на прекъсване на електрозахранването.