Командващият Таврийската оперативно-стратегическа група войски Александър Тарнавски е съобщил, че оперативно-стратегическата група войски "Таврия“ са пробили руската отбрана на южното село Вербове и прогнозира, че предстои още по-голям пробив. Александър Тарнавски е заявил това в интервю за CNN.

"На левия фланг (близо до Вербове) имаме пробив и продължаваме да напредваме“, е заявил той.

Твърдението на генерала е най-новата индикация от страна на украински официални лица, че на южния фронт във войната с Русия се правят настъпления.

Украинските сили твърдяха през последните седмици, че са пробили през "първата линия" на руските укрепления в района на Запорожие, в знак, че Киев се приближава към разгърната мрежа от укрепени позиции на Москва по южния фронт.

Но назначените от Русия служители в окупираното Запорожие дават различна картина на боевете. От CNN не са успели да потвърдят докладите от бойното поле на нито една от страните. Въпреки това анализът с отворен код на наличното видео предполага, че някои украински части са преминали през важна линия на руската отбрана близо до Вербове.

Дългосрочната цел на Украйна е да прекъсне "сухопътния мост“ на Русия с анексирания Крим.

В началото на септември украинските сили съобщиха, че са превзели село Роботино и настъпват на изток към село Новопрокопивка. Войниците заявяват, че очакват битки за контрол над възвишенията на юг и изток от селото, когато се приближават до следващия "пласт" от руската отбрана. Вербове е на няколко километра източно от Работино.