Доналд Тръмп се подготвя за дебата си с Камала Харис, като показва екстремизъм, който рискува да играе в полза на твърдението на вицепрезидента на САЩ, че той е "несериозен човек", който е "изключително сериозна" заплаха, ако се върне в Белия дом, пише CNN.

"Тръмп предупреди, че ще вкара в затвора изборните служители, които смята за измамници, оплаква се, че гласуването в Пенсилвания е измама, обеща да помилва участниците в бунта от 6 януари, нахвърли се срещу жените, които го обвиниха в сексуални посегателства, а през последните дни прекара часове в понякога непоследователни тиради, които повдигнаха въпроси за душевното му състояние", пише американската телевизия.

Но нови проучвания преди сблъсъка във Филаделфия във вторник показват, че надпреварата е равностойна в национален мащаб, което предполага, че инерцията на Харис след заместването на президента Джо Байдън в листата не е довела до убедителна преднина.

Напрегнатата надпревара показва както трайната примамливост на Тръмп за десетки милиони американци, които се стремят към политическо завръщане, така и огромната задача пред Харис, която се опитва да спаси изборите, които демократите изглеждаха обречени да загубят, преди Байдън да се оттегли.

Това превръща дебата във вторник - първият след последвалия сблъсък по CNN през юни, който в крайна сметка сложи край на кампанията на Байдън - в най-важното планирано събитие преди изборния ден.

Защо Харис се нуждае от "свръхчовешко съсредоточаване", за да се изправи срещу Тръмп

Начинът, по който всеки от кандидатите се подготвя, подчертава различните пътища, които американците могат да изберат през ноември, и резкия контраст в стила на президентството, който ще настъпи, ако Харис или Тръмп застанат на бюрото в Овалния кабинет.

Харис се е скрила в Питсбърг заедно с екипа си, за да усъвършенства уменията си за изпитанието да се изправи срещу Тръмп по време на дебат. Изборът й на Пенсилвания за подготовка подчертава изключителното значение на щата, който почти сигурно трябва да спечели, за да заеме президентския пост. Източник споделя пред CNN, че съветниците ѝ работят върху това как ще се справи с правилото, според което микрофонът на кандидата ще бъде заглушен, докато съперникът му говори. Вицепрезидентът настояваше за отмяна на ограничението с надеждата, че тя ще може да използва уменията си на бивш прокурор, за да разобличи Тръмп в реално време. Но тякоментира пред репортерите: "Готова съм", докато се разхожда в стоманения град в неделя със съпруга си Дъг Емхоф.

Тръмп все още се опитва да се придържа към сценария на Републиканската партия

Поддръжниците на Тръмп от Републиканската партия от няколко дни го молят да се съсредоточи върху въпроси като икономиката, имиграцията и националната сигурност и да избягва дребнаво поведение, което може да се окаже в полза на аргумента на Харис, че е време страната да се отърси от горчивината и хаоса, които той представлява за много избиратели. Теорията на републикаците е, че Харис, като ключов член на непопулярна администрация, не е подходяща да действа като агент на политическата промяна.

Но поведението на Тръмп, насочено към дебата, обяснява опасенията, че той ще провали ясния контраст, изтъкнат от сенатор Том Котън пред Дана Баш от CNN в предаването "Състоянието на съюза". Републиканецът от Арканзас заявява в неделя: "Хората помнят, че когато Доналд Тръмп беше на поста си, цените бяха ниски, заплатите - високи, имахме мир и стабилност по света". Той добави: "Камала Харис, като вицепрезидент, ни донесе рекордно висока инфлация. Имаме широко отворена южна граница и имаме война навсякъде по света, където се обърнете".

През последните дни обаче Тръмп не пожела да се въздържи.

В най-зловещото развитие на събитията в събота бившият президент използва социалната си мрежа, за да взриви това, което нарече "измама и скудоумие“ през 2020 г. от страна на демократите, след което се насочи към изборите през 2024 г., предупреждавайки: "КОГАТО ПОБЕДИМ, тези хора, които МАМАЯТ, ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона, което ще включва дългосрочни присъди затвор, така че това развращаване на правосъдието да не се повтаря". Той се нахвърли върху "адвокатите, политическите оператори, донорите, нелегалните гласоподаватели и корумпираните изборни служители", които според него ще бъдат "преследвани на нива, за съжаление, невиждани досега в нашата страна".