Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се доближава до премахването на фактическата забрана за разполагането на американски военни контрактори в Украйна, които да помагат на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да поддържа и ремонтира оръжейни системи, предоставени от Вашингтон, съобщава телевизионният канал CNN, като се позовава на източници.

Промяната ще отбележи друга значителна промяна в политиката на администрацията на Байдън спрямо Украйна, тъй като САЩ търсят начини да осигурят предимство на украинската армия срещу Русия, коментира медията.

Политиката все още се разработва и не е получила окончателно одобрение от Байдън, уточниха представители на администрацията във Вашингтон.

"Не сме взели никакви решения и всяко обсъждане на този въпрос е преждевременно. Президентът е абсолютно уверен, че няма да изпрати американски войски в Украйна“, уверява един от събеседниците на телевизията.

След като бъдат одобрени, промените вероятно ще влязат в сила тази година и ще позволят на Пентагона да възлага договори на американски компании за работа в Украйна за първи път след началото на войната през 2022 година, подчертаха официални лица. По думите им надеждите се това да ускори поддръжката и ремонта на оръжейните системи, използвани от украинската армия.

CNN отбелязва, че през последните две години Байдън е настоявал всички американци и особено американските войски да стоят далеч от фронтовите линии в Украйна. Държавният департамент изрично предупреди американците да не пътуват до страната.

В резултат на това военното оборудване, предоставено от САЩ, трябва да бъде транспортирано извън страната до Полша, Румъния или други страни от НАТО за ремонт - процес, който отнема много време.

"Американската армия също може да помогне на украинците с по-рутинна поддръжка и логистика, но само от разстояние чрез видео чат или защитен телефон - механизъм, който има определени ограничения, тъй като американският военен персонал и изпълнителите не могат директно да работят със системите“, се обяснява в статията.

Длъжностни лица от администрацията са започнали сериозно да преразглеждат тези ограничения през последните няколко месеца, тъй като Русия продължава да побеждава на бойното поле и заради забавеното в Конгреса одобрение на финансирането за Украйна. Позволяването на опитни американски изпълнители, финансирани от правителството на САЩ, да поддържат присъствие в Украйна означава, че те могат да помогнат за ремонта на повредено, скъпо оборудване много по-бързо. Една усъвършенствана система, която според официални лица вероятно ще изисква редовна поддръжка, са изтребителите F-16, които Украйна трябва да получи по-късно тази година.

От компаниите, кандидатстващи за договори, ще се изисква да разработят стабилни планове за намаляване на риска за своите служители, поясни един от източниците на CNN.

Настоящи и бивши длъжностни лица, запознати с дискусиите относно разполагането на изпълнители в Украйна, подчертават, че това няма да доведе до същото огромно присъствие на американски контрактори като това в Ирак и Афганистан. Но вероятно от няколко десетки до няколкостотин изпълнители ще работят в Украйна едновременно.

"Това би било много по-целенасочено и обмислено усилие за подкрепа на Украйна на вътрешния пазар“, казва пенсионираният офицер от армията Алекс Виндман, който е бил директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност на бившия президент Доналд Тръмп.

Виндман настоява за премахване на ограниченията в сила от близо две години и обяви, че администрацията работи върху план за облекчаване на ограниченията от по-рано тази година.

"Украйна е наш съюзник, има силни, критични интереси в нейна подкрепа и има много мерки за намаляване на рисковете“, подчерта той.