Броят на хоспитализираните с коронавирус в САЩ достигна рекордни нива от началото на пандемията. Това съобщи във вторник CNN, позовавайки се на данни от Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ.

Към вторник повече от 145,9 хиляди души се лекуват в американски болници с потвърден коронавирус, съобщава CNN. Предишният антирекорд беше поставен на 14 януари миналата година, когато общият брой на хоспитализираните с коронавирус в САЩ беше 142 246.

От телевизията подчертават, че нарастването на броя на хоспитализациите става на фона на разпространението на варианта Омикрон на инфекцията в страната. През последните две седмици, посочва CNN, общият брой на пациентите, едновременно подложени на лечение в американски болници, се е увеличил повече от два пъти.

Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, предупреди в началото на януари за опасността от увеличаване на хоспитализациите поради разпространението на Омикрон. "Когато има толкова много случаи, дори при нисък процент на приемане в болница спрямо общия брой случаи, както виждаме при Омикрон, все още съществува опасност от експлозивно увеличение на хоспитализациите, което би могло да натовари ненужно здравната система“, каза той.

В понеделник Reuters съобщи, че САЩ са отчели рекордно ежедневно увеличение на броя на заразените от началото на пандемията сред всички страни по света. В страната са открити над 1,13 милиона случая на инфекция за ден. Като цяло в Съединените щати, според университета Джонс Хопкинс, броят на заразените вече е достигнал 61,5 милиона, 839,5 хиляди души са починали. Страната продължава да е на първо място в света по тези два показателя.

Превод и редакция: Иван Христов