Американски длъжностни лица очакват нова фаза на войната между Израел и "Хамас" през следващите дни, в която Израел ще намали мащаба на въздушната си кампания и ще се съсредоточи върху по-тактическа сухопътна операция, пише CNN, както се позовава на свои източници.

Тъй като хуманитарната помощ продължава да постъпва в Газа, високопоставен служител на администрацията е заявил пред американската медия, че администрацията на Байдън очаква въздушната кампания на Израел да "намалее в сравнение с това, което наблюдавахме", както и "да се съсредоточи повече върху тактическата наземна кампания", насочена към прочистване на огромната мрежа от подземни тунелни комплекси, от които действа "Хамас".

Служителят е заявил, че администрацията е "много директна... по отношение на решенията във военно време, както и по отношение на обмислянето и задаването на трудни въпроси" в дискусиите с Израел, въпреки че израелските военни си навлякоха международни критики заради нападението над бежанския лагер Джабалия в Северна Газа. Израелските сили за отбрана твърдят, че ударът е бил насочен срещу командир на "Хамас", който се е укривал в подземен бункер, и че когато комплексът е избухнал, вероятно е срутил близките сгради.

Запитан кога администрацията на Байдън може да се почувства принудена да призове за прекратяване на огъня, нещо, което досега е отказвала да направи, високопоставеният служител на администрацията е заявил, че предвид мащаба и естеството на атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, прекратяването на огъня не е подходящо.

"Терористична групировка взема 200 заложници, убива 1400 души и се крие под тунели, включително и лидерите им - прекратяване на огъня не е изразът, която трябва да се използва", е коментирал служителят пред CNN.

Длъжностното лице е повторило, че САЩ активно призовават Израел да въведе т.нар. хуманитарни паузи и че подчертават пред Израел, че дори и да има право да се защитава, то трябва да спазва международните хуманитарни закони.

В крайна сметка, е заявил служителят, "прекратяването на огъня според мен зависи от това дали израелците се чувстват сигурни, че подобно нещо не може да се повтори".

Президентът на САЩ Джо Байдън се противопоставя на призивите за прекратяване на огъня, включително в ООН, и настоява, че Израел има "отговорността" да защитава гражданите си от тероризма. Нито той, нито някой от администрацията му се е доближил до това да критикува начина, по който Израел провежда офанзивата си.

По-рано тази седмица е постигнат пробив, който позволи на притежателите на чуждестранни паспорти и на група тежко ранени цивилни да напуснат Газа през граничния пункт "Рафа", като първата група отпътува на 1 ноември. Усилията за осигуряване на безопасно преминаване понякога савъзпрепятствани от "Хамас" и множество логистични предизвикателства, които влошават тежката хуманитарна ситуация, тъй като хиляди чужденци, включително стотици американци, са хванати в капан в разкъсвания от войната регион.

Служителят е заявилк, че в момента тече "също толкова интензивен процес" за осигуряване на безопасното освобождаване на заложниците, държани от "Хамас" в Газа.

"Успешното освобождаване на двама заложници миналия месец, е заявил служителят, "беше малко пилотно, за да се види дали това е възможно - възможно е, но цифрите, за които говорим, са изключително трудно постижими".

"Преговорите за освобождаване на такъв голям брой заложници ще изискват "доста значителна пауза във военните действия".