Американски служители смятат, че Израел ще отговори на иранската ракетна атака преди президентските избори в САЩ на 5 ноември, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Според тях израелският план за отговор вече е напълно готов, а премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху увери Вашингтон, че атаката срещу Иран ще бъде ограничена до военни цели и няма да засегне петролни или ядрени съоръжения. Представителят на Организацията за атомна енергия на Ислямската република Бехруз Камалванди по-рано изрази мнение, че Израел едва ли ще реши да атакува ядрените съоръжения на Иран, тъй като няма да причини никакви щети.

Според източници на канала подобен удар може да се случи само няколко дни преди президентските избори в САЩ, за да се привлече общественото внимание към нарастващата нестабилност в Близкия Изток.

На 15 октомври израелският министър на отбраната Йоав Галант обеща скоро да бъде нанесен удар срещу Иран и това ще бъде "точен и смъртоносен отговор“. Кабинетът на Нетаняху, в контекста на очакванията за израелска атака, заяви, че властите на еврейската държава вземат предвид позицията на САЩ по важни въпроси, но вземат своите решения независимо, ръководени от националните интереси.

На 1 октомври Иран нанесе масирана ракетна атака срещу Израел в отговор на убийствата на ключови фигури от ръководството на палестинското движение ХАМАС, шиитската организация Хизбула и Корпуса на стражите на иранската ислямска революция. Техеран твърди, че 90% от ракетите са успели да поразят набелязаните цели, но Израел отговаря, че Иран е изстрелял около 180 ракети и повечето от тях са били прихванати. Израелският генерален щаб обеща да отговори на атаката. От своя страна върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди, че ответните удари на страната му срещу Израел в този случай ще бъдат много по-тежки.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември. Републиканската партия ще бъде представлявана от бившия американски лидер Доналд Тръмп, а Демократическата партия - от настоящия вицепрезидент на страната Камала Харис.