На 4 септември администрацията на американския президент Джо Байдън може публично да обвини Руската федерация, че се опитва да повлияе на предстоящите избори за държавен гласва в САЩ чрез контролирани от Кремъл медии и онлайн платформи, съобщава телевизионният канал CNN, като се позовава на източници.

Според медията САЩ ще обявят серия от стъпки, насочени към противодействие на намесата на Кремъл. Белият дом ще направи публично осъждане, а Министерството на правосъдието ще обяви мерки, насочени към подвеждане под отговорност на замесените.

Източници на CNN твърдят, че на първо място става въпрос за руския телевизионен канал RT, както и за руските дезинформационни операции, които се извършват както от американски, така и от неамерикански "актьори“.

Също така, пише CNN, САЩ може да обявят, че агенцията за социален дизайн, която вече е под санкции за създаване на сайтове с фалшиви новини в Европа, е замесена в изборна намеса.

Както се посочва в материала, това ще бъде най-значимата реакция на Вашингтон на възможни руски операции за влияние върху американските избиратели.

През август САЩ обвиниха Иран, че се опитва да хакне кампаниите на Доналд Тръмп и Камала Харис.