Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в близко бъдеще да обяви дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници.

По данни на медията на Олимпиадата няма да присъстват американски официални лица. Подобно решение ще изпрати ясно послание към Китай, без обаче да лишава американските спортисти от възможността да се състезават. Очаква се бойкотът да бъде обявен тази седмица. Припомня се, че по-рано Байдън отказа да коментира възможен бойкот на игрите от страна на САЩ.

През май тази година председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова международната общност за дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Китай. Според нея лидерите на водещите страни в света трябва да се въздържат от участие в състезанията. Причината са масовите репресии, приписвани на КНР в Синдзян-Уйгурския автономен район. Пекин категорично отхвърля подобни обвинения. В същото време Националният олимпийски комитет на САЩ се противопостави на бойкота.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г.

Превод и редакция: Тереза Герова