Русия e преместиlла по-голямата част от войските си, обучаващи се в Беларус, в други райони и вече няма достатъчно сухопътни сили, за да започне офанзива от територията на своя съюзник, пише CNN.

"Русия не разполага с необходимата ударна група на територията на Беларус, която да е готова и способна да нахлуе на територията на Украйна“, е заявил Андрий Демченко, говорител на Държавната гранична служба на Украйна, по време на брифинг в Киев.

"Към този момент Русия е изтеглила почти всичките си части, които са обучени и са завършили ротацията си. Там обаче не са дислоцирани нови части“, е пдчертал Демченко.

Някои независими анализатори са заявили пред американската медия, че Русия е преместила частите от Беларус на североизточния фронт в Украйна, между обсадения град Купянск и близкия Кременная.

Беларус е един от съюзниците на Русия. Това помогна на Русия да започне своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., позволявайки на войските на Кремъл да влязат в страната през 1000-километровата украинско-беларуска граница на север от Киев, припомня CNN.

Демченко е допълнил, че Русия редовно обстрелва украинските региони Чернигов, Суми и Харков, които се намират точно на изток от Беларус по протежение на северната граница на Украйна с Русия.

В тези райони "противникът също се опитва да използва диверсионно-разузнавателни групи, за да се опита да навлезе на територията на Украйна", е подчертал граничният служител. "Повечето от тези опити са регистрирани в област Суми.“

Украйна наскоро обяви мерки за укрепване на северната си граница, както и забрана на определени дейности в близост до границата.