Русия се опитва да разработи ядрено космическо оръжие, което да унищожава спътници, като при детонация създава огромна енергийна вълна, която може да унищожи огромна част от търговските и правителствените спътници, от които светът зависи, за да говори по мобилни телефони, да плаща сметки и да сърфира в интернет, твърдят трима източници, запознати с американското разузнаване за оръжието, пише CNN.

Източниците са предоставили на американската медия по-подробна информация за това, върху което работи Русия и за заплахата, която може да представлява.

Републиканецът Майк Търнър от Охайо, председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите, предизвика вълнение във Вашингтон в сряда (14 февруари), когато направи изявление, в което заяви, че комисията му "разполага с информация относно сериозна заплаха за националната сигурност". До петък президентът на САЩ Джо Байдън публично потвърди, че Търнър е имал предвид нов руски ядрен антисателитен потенциал, но официални лица твърдо отказаха да го обсъждат повече, позовавайки се на строго секретния характер на разузнавателната информация.

Оръжието все още е в процес на разработване и все още не е в орбита, са подчертали публично представители на администрацията на Байдън. Но ако бъде използвано, твърдят официални лица, то ще пресече опасен Рубикон в историята на ядрените оръжия и би могло да предизвика изключителни смущения в ежедневието по начини, които е трудно да се предвидят.

Този вид ново оръжие - известно от военните експерти по космическите въпроси като ядрено електромагнитно поле (ЕМП) - би създало импулс от електромагнитна енергия и поток от силно заредени частици, които биха се разкъсали в Космоса, за да нарушат работата на други сателити, които се въртят около Земята.

В петък Байдън подчерта публично, че "няма ядрена заплаха за хората в Америка или където и да било другаде по света с това, което Русия прави в момента".

"Всичко, което те правят и/или ще направят, е свързано със сателити и Космоса и потенциално увреждане на тези сателити", заяви той.

Министерството на отбраната и разузнавателната общност на САЩ от години следят руските усилия за разработване на широк спектър от противоспътникови оръжия, включително електромагнитно оръжие.

Според един от служителите на отбраната през последните месеци се наблюдава поток от разузнавателни доклади, свързани конкретно с усилията на Русия да разработи ядрени противоспътникови способности.

Но наскоро Русия постигна напредък в усилията си за разработване на ядрено електромагнитно оръжие, но с далеч по-тревожна технология.

"Общите ни познания за руския стремеж към подобен вид способности датират от много, много месеци, ако не и от няколко години", заяви в четвъртък говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. "Но едва през последните седмици разузнавателната общност е в състояние да оцени с по-голяма увереност как точно Русия продължава да се стреми към това."

Разузнавателната общност, заяви Байдън, е "установила, че има възможност за изстрелване на система в Космоса, която теоретично би могла да направи нещо, което е вредно", но това "все още не се е случило".

"Това не е нова концепция и като концепция датира от края на Студената война", е разяснил един от американските служители. Но, според тях, "големият страх от евентуално устройство за електромагнитен импулс в орбита е, че то може да направи големи части от определени орбити неизползваеми", като създаде минно поле от изключени сателити, което "след това ще се окаже опасно за всички нови сателити, които може да се опитаме да изведем, за да заменим или поправим съществуващите сателити".

Не става ясно дали устройството, както е проектирано, би могло да повлияе на GPS и ядрените спътници за управление и контрол, които работят на по-висока орбита от огромното съзвездие търговски и правителствени спътници, които се движат в ниска околоземна орбита. Тези по-големи спътници са проектирани да бъдат неуязвими за ядрен взрив, но бивш високопоставен служител в Пентагона е заявил пред CNN, че "те могат да бъдат уязвими" в зависимост от това колко близо са били до ЕМП, колко стари са и колко голям е бил взривът.

Експертите смятат, че този вид оръжие може да има потенциала да унищожи мега съзвездия от малки сателити, като Starlink на SpaceX, който беше успешно използван от Украйна в продължаващата ѝ война с Русия.

Това почти сигурно би било "последно оръжие" за Русия, се посочва в становището на американския служител и други източници, тъй като би нанесло същите щети на всички руски спътници, които се намират в района.

Остава неясно и доколко добре е разработена технологията. През последните години Русия имаше редица публични провали с ядрената си технология.

През 2019 г. седем руснаци загинаха при ядрен инцидент, който се случи, докато Москва се опитваше да възстанови ракета с ядрен двигател, която се разби в Бяло море по време на неуспешен тест.

Въпреки това неотдавнашна разузнавателна оценка за руския напредък дотолкова разтревожи някои законодатели в САЩ, че Търнър отправи покана към всички членове на Камарата да се запознаят с въпроса.

Малко след това той направи неясното публично изявление, което наложи въпросът да влезе в полезрението на обществеността.

Няколко източника, запознати с въпроса, са заявили пред американската медия, че разкриването на разузнавателната информация е било изключително вредно, тъй като източникът е бил изключително чувствителен. Според тези източници разузнавателната общност сега се мъчи да разбере как да запази достъпа до него.

Служители от администрацията на Байдън твърдят, че ако Русия разположи ядрена ЕМП, това ще бъде първото в историята нарушение на Договора за Космоса от 1967 г., който забранява разполагането на оръжия за масово унищожение в космическото пространство.

"Това би било нарушение на Договора за космическото пространство, към който са се присъединили повече от 130 държави, включително и Русия", заяви Кирби в четвъртък, без да предоставя подробности.

През последните години Русия се оттегли от няколко договора за контрол на въоръженията, с което архитектурата за контрол на въоръженията след Студената война почти се разпадна.