Спътникови снимки показват, че редица руски военни кораби са били преместени в други пристанища в Черно море след няколко унищожителни украински ракетни удара по кримското пристанище Севастопол, пише CNN.

Според сателитните снимки от последните няколко седмици в Новоросийск сега изглежда са закотвени до десетина кораба, включително фрегати, десантни кораби и подводници.

Институтът за изследване на войната ISW коментира, че снимките от 1 и 3 октомври " показват, че руските сили наскоро са преместили фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Есен", три дизелови подводници, пет десантни кораба и няколко малки ракетни кораба" в Новоросийск.

Поне още един кораб е бил преместен в пристанището "Феодосия" в Източен Крим.

ISW отбеляза, че на сателитни снимки, направени на 2 октомври, се вижда, че четири руски десантни кораба и една подводница клас "Кило" остават в Севастопол.

Дмитро Плетенчук, говорител на украинските военноморски сили, заяви, че Черноморският флот "постоянно разпръсква своите кораби. Те осъзнават, че това са нашите цели и постоянно ги преместват между няколко пристанища".

По думите му в момента в Черно море се намират четири кораба.

Плетенчук отбелязва също, че руските "усилия за отбрана и сигурност около така наречения Кримски мост са били отново засилени. Най-вече там виждаме 9 единици - 4 кораба и 5 катера на Граничната служба, морската охрана на ФСБ. Те охраняват това съоръжение от север и от юг".

Базираният в Москва институт "Център за анализ на стратегии и технологии" заяви, че движението на корабите е нормално. "Черноморският флот отново извърши традиционната маневра от Севастопол към Новоросийск и трите оперативни подводници от проект 06363, двете фрегати от проект 11356, един патрулен кораб от проект 1135М, пет големи десантни кораба и по-голямата част от малките ракетни кораби се преместиха в Новоросийск."