В края на миналия месец Русия се е готвела да достави ракети и друго военно оборудване на бунтовниците хути в Йемен, но в последния момент се е оттеглила на фона на множество задкулисни усилия от страна на САЩ и Саудитска Арабия да я спрат, съобщава CNN, като се позовава на множество запознати източници.

Саудитците, които от години са в брутална война с хутите, преди САЩ да помогнат за договарянето на крехко примирие през 2022 г., предупредиха Русия да не въоръжава един от най-големите им противници, след като научиха за плановете, твърдят източниците.

САЩ, които са участвали в няколко дипломатически усилия да спрат руснаците да въоръжават подкрепяните от Иран бунтовници, отделно са поискали от саудитците да помогнат да убедят Москва да не продължава с тези усилия, посочват двама от източниците.

Досега не е съобщавано за американско-саудитските дискусии и за предстоящия трансфер на оръжия. Посолството на Саудитска Арабия в САЩ е отказало коментар, а Кремъл не е отговорил на молбата за коментар от страна на американската медия.

САЩ обявиха хутите за световна терористична организация през януари, след като месеци наред хутите нанасяха ракетни удари и атаки с дронове срещу търговското корабоплаване в Червено море, при които загинаха няколко моряци и бе възпрепятствана световната търговия. Въпреки няколкото кръга от санкции и американските военни атаки срещу оръжейната инфраструктура на хутите обаче бунтовниците продължиха да атакуват търговски кораби в този важен воден път.