Разногласията между Съединените щати и Израел излязоха в полезрението на обществеността във вторник, когато президентът Джо Байдън предупреди, че Израел губи международна подкрепа за кампанията си срещу ХАМАС, а министър-председателят Бенямин Нетаняху публично отхвърли американските планове за следвоенното устройство на Газа, пише CNN.

Разделението, което досега се ограничаваше предимно зад кулисите, отразяваше нарастващите различия между двамата верни съюзници, тъй като броят на цивилните жертви в Газа нараства.

Говорейки пред донори от Демократическата партия във Вашингтон, Байдън изрази критики към твърдолинейното правителство на Израел и каза, че Нетаняху трябва да промени подхода си.

"Мисля, че той трябва да се промени и с това правителство, това правителство в Израел ограничава действията му“, каза Байдън, наричайки правителството на Нетаняху "най-консервативното правителство в историята на Израел“.

Той предупреди, че подкрепата за военната кампания на страната намалява на фона на тежките бомбардировки на Газа и добави, че израелското правителство "не иска двудържавно решение“.

Говорейки преди коментарите на Байдън по време на набирането на средства, Нетаняху призна във вторник, че той и президентът на САЩ не са съгласни какво трябва да се случи с Газа след войната. В изявление израелският лидер заяви: "Да, има несъгласие относно "деня след ХАМАС“ и се надявам, че ще постигнем съгласие и тук“.

Двете забележки се едни от най-откровените до момента, когато става въпрос за постоянните различия между Израел и Съединените щати, неговият основен международен съюзник.

Преди да избухне войната след терористичните атаки на ХАМАС на 7 октомври, Байдън беше открит в критиките си към управляващата коалиция на Нетаняху, която включва крайнодесни религиозни партии. Но той стои рамо до рамо с Нетаняху публично от началото на конфликта, въпреки нарастващите критики към израелската кампания.

Нетаняху беше питан многократно за визията му за следвоенна Газа в интервюта с международни медии от 7 октомври, като отбеляза пред Дана Баш от CNN в интервю миналия месец, че вижда роля за "някакъв вид цивилни Палестинската власт“, макар и "реконструирана“.

Но в изявлението си във вторник преди забележките на Байдън на събитието за набиране на средства от Демократическата партия, Нетаняху посочи: "Бих искал да изясня позицията си: няма да позволя на Израел да повтори грешката от Осло“.

Коментарите на Байдън във вторник – по-специално, че настоящото израелско правителство "не иска двудържавно решение“ – предполагат големи различия с неговия израелски колега.