Отстраняването на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти допълнително усложнява и без това затруднения процес на военна и финансова помощ от Вашингтон за Украйна, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Без говорител Камарата не е в състояние да приеме законодателство и може да минат седмици, преди да бъде избран наследник на Маккарти. Медията припомня, че през уикенда бе прието споразумение за удължаване на финансирането на бюджета на САЩ с още 45 дни, но в него не бе предвидена нова помощ за военните на Киев.

Това остави искането на администрацията на президента Джо Байдън за 24 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна, внесено в Конгреса през лятото, в неизвестност.

Байдън заяви през уикенда, че очаква Маккарти "да спази ангажимента си да осигури подкрепата, необходима за подпомагане на Украйна, докато се защитава от агресия и бруталност“.

Но Маккарти вече не е на поста и изключи възможността да се кандидатира отново за него. Въпреки че не е ясно кой може да го наследи, няколко потенциални кандидати са скептични относно продължаването на подкрепата за Украйна на сегашните нива.

Самият Маккарти предупреди: "Нашите членове имат много въпроси, особено относно разпоредбите за отчетност на средствата, които се изпращат.

Много анализатори изчисляват, че текущата помощ за Украйна за оборудване, боеприпаси и поддръжка в конфликта с Русия, възлиза на около 2,5 милиарда долара на месец, а може би повече. Голяма част от финансирането за тези разходи идва от Вашингтон.

Миналата седмица главният финансов директор на Пентагона Майкъл МакКорд предупреди лидерите на Конгреса, че парите за Украйна са на привършване. В писмо, публикувано впоследствие от демократите в Камарата на представителите, МакКорд казва, че Пентагонът разполага с около 5,4 милиарда долара, които са останали в президентско правомощие за изтегляне, което позволява бързото изпращане на оръжия от съществуващите запаси. По същество това са пари за два месеца.

МакКорд също предупреди, че от приблизително 26 милиарда долара, които Конгресът е разрешил за замяна на оръжия и оборудване, изпратени в Украйна, остават само 1,6 милиарда долара.

Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), вече е празна. МакКорд подчерта пред лидерите на Конгреса, че "липса на финансиране от USAI сега ще забави договорните дейности, които биха могли да повлияят негативно на способността на отдела да закупи съществени допълнителни 155-милиметрови артилерийски и критични боеприпаси, които са от съществено значение за успеха на Въоръжените сили на Украйна“.

"Без допълнително финансиране сега, ще трябва да забавим или ограничим помощта, за да отговорим на спешните нужди на Украйна, включително за противовъздушна отбрана и боеприпаси, които са критични и спешни сега, когато Русия се готви да проведе зимна офанзива и продължава бомбардирането на украинските градове“, алармира МакКорд.

Макс Бергман, директор за Европа и Русия в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, на свой ред казва, че "хаосът в Камарата оставя Украйна в опасна неопределеност“.

"Нека бъдем ясни, ако Конгресът на САЩ не приеме законопроект за финансиране, Украйна ще изпадне в големи проблеми. Много украинци ще умрат и способността им да продължат да се бият ще бъде сериозно компрометирана“, уверен е Бергман.

За военните плановици на Украйна несигурността е огромно предизвикателство, тъй като те се опитват да планират  зимна офанзива или къде да разположат противовъздушната отбрана.

Бергман и други анализатори също подчертаха, че ако финансирането от САЩ намалее или се забави, европейските страни няма да могат да се справят. Запасите вече са много ниски, както предупредиха служители на НАТО във вторник.

"Европейските военни вече имаха празни складове от десетилетия на недостатъчно инвестиране. Не е останало много за даване. Европейците могат и трябва да накарат своите индустрии да заработят, но това отново отнема време“, отбеляза Бергман.

Финансирането на военните усилия на Украйна от САЩ досега възлиза на 113 милиарда долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ.

Украинското правителство все още не е реагирало на последните новини от Вашингтон, но се опита да "звучи невъзмутимо“ през последните няколко дни.

В отговор на новината, че помощта за Украйна не е била включена във временната мярка за финансиране, външният министър на Киев Дмитро Кулеба заяви: "Въпросът е дали това, което се случи в Конгреса на САЩ миналия уикенд, е инцидент или нещо систематично“, коментира Кулеба в кулоарите на среща с външните министри на Европейския съюз.