Редица демократи в Камарата на представителите призоваха президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентските избори през 2024 г., съобщи CNN, позовавайки се на източници.

Редица членове на Демократическата камара са заявили пред лидера на демократичното малцинство Хаким Джефрис в разговор в неделя, че президентът Джо Байдън трябва да се оттегли от президентската кампания през 2024 г.

В разговор с Джефрис конгресмените са изразили дълбока загриженост относно възможните щети за демократите, ако Байдън продължи да участва в надпреварата. Според тях това може да попречи на представителите на партиите да получат мнозинство в Камарата на представителите на следващите избори. Самият Джефрис не е изразил мнението си относно перспективите на Байдън.

При това обявяващите се за оттегляне на президента от кампанията са се оказали повече от онези, които подкрепят по-нататъшното му участие. Сред тези, които се обявиха срещу Байдън, източници на CNN идентифицираха Марк Такано, Адам Смит, Джим Хаймс, Джо Морел и Сюзън Уайлд.

Един от източниците заяви пред телевизионния канал, че мнозина са посочили вицепрезидента на САЩ Камала Харис като заместник на Байдън.

Американските медии са съгласни, че Байдън се е представил слабо на първия дебат с републиканеца Доналд Тръмп, който се проведе в нощта на 28 юни в Атланта. Настоящият американски президент заекваше и правеше паузи, не винаги ясно формулирайки мислите си, а след събитието телевизионната камера улови момента, в който съпругата на Байдън Джил му помага да слезе по стълбите.

Сега политици и журналисти казват, че демократите може да откажат да номинират Байдън и да го заменят с друг кандидат. Теоретично партията ще има такава възможност на конгреса през август, но на практика ще бъде трудно Байдън, който спечели първичните избори, да бъде отстранен от надпреварата, освен ако самият той не откаже да участва. В същото време от щаба на настоящия президент казват, че той няма да се отказва и да напуска надпреварата. Според някои информации той може да бъде номиниран за кандидат-президент още на 21 юли, без да чака партийния конгрес през август.

Вторият дебат Байдън-Тръмп е насрочен за 10 септември. Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември.