Властите на Израел са уведомили САЩ за предстоящата операция в Ливан, без обаче да предоставят никакви подробности за нея, твърдят източници на американския телевизионен канал CNN.

След вълната от експлозии на пейджъри и друга техника в Ливан американците са уверили Иран, че не са запознати за причините за нея и призоваха Техеран да се въздържа от ескалация.

Преди ден израелският премиер Бенямин Нетаняху записа 10-секундно видео, в което обещава да върне жителите на северната част на страната по домовете им.Медиите приеха това като доказателство за началото на офанзивата на израелската армия в Южен Ливан.

След двете вълни от експлозии Генералният щаб на Израелските отбранителни сили одобри план за нападение срещу Ливан. Междувременно Бейрут поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с масовите експлозии на негова територия.

По-рано световните медии докладваха, че Израел е заложил експлозиви в пейджъри, произведени в Тайван и внасяни в Ливан за "Хизбула“. Бойците на групировката използват пейджърите като просто средство за комуникация в опит да избегнат израелското проследяване на тяхното местоположение.