Президентът Джо Байдън в четвъртък направи поредната си стъпка в плановете си за насърчаване на демокрацията срещу надигащите се автокрации, като свика виртуална "Среща на върха за демокрация", на която покани над 100 участници, представляващи правителства, гражданското общество и частния сектор, предава CNN.

"В лицето на постоянните и тревожни предизвикателства пред демокрацията, универсалните човешки права и по целия свят, демокрацията се нуждае от лидери“, каза Байдън, когато започна срещата на върха.

Президентът продължи: "Исках да бъда домакин на тази среща на върха, защото... тук, в Съединените щати, ние знаем, както всеки друг, че обновяването на нашата демокрация и укрепването на нашите демократични институции изисква постоянни усилия.

"Американската демокрация е непрекъсната борба да живеем в съответствие с нашите най-високи идеали и да излекуваме нашите разделения и да се ангажираме отново с основополагащата идея на нашата нация, залегнала в нашата Декларация за независимост“, каза Байдън, наричайки го "определящо предизвикателство на нашето време."

Виртуалното събиране на лидери е фокусирано върху борбата с корупцията, защитата срещу авторитаризма и насърчаването на правата на човека. Това е част от по-широка тема, която Байдън често е повдигал през цялото си време на управление – че глобалната конкуренция на 21-ви век е тази, която се определя от демокрации срещу автокрации и Америка носи отговорност да гарантира, че демокрациите надделяват.

Байдън обяви създаването на президентската инициатива за демократично обновление, която ще се основава на текущата работа на САЩ за укрепване на демокрацията и защита на човешките права по света.

Съединените щати планират да предоставят до 424,4 милиона долара за инициативата, която ще се фокусира върху подкрепата на свободните и независими медии, борбата с корупцията, подкрепата на демократичните реформатори, напредването на технологиите за демокрация и защитата на свободни и честни избори и политически процеси, каза Белият дом . Тези средства ще бъдат предмет на бюджетни кредити на Конгреса.

Президентът цитира покойния борец за гражданските права, конгресмена Джон Луис от Джорджия, когато той откри срещата на върха, наричайки го "велик шампион на американската демокрация и за гражданските права по целия свят“.

"С последните си думи, докато умираше, към нашата нация миналата година той напомни на страната ни: "Демокрацията не е държава, това е акт“, каза Байдън.

Президентът каза, че въпреки че демокрацията може да бъде крехка, той вярва, че тя е "по своята същност устойчива“ и способна на "самокоригиране“ и "самоусъвършенстване“.

Байдън призова световната общност да "отстоява ценностите, които ни обединяват", включително свободата на словото, свободата на събранията, свободата на печата, свободата на религията и правата на човека.

След като встъпи в длъжност миналия януари, Байдън обеща да проведе срещата като демонстрация на сила срещу автокрациите по целия свят. Администрацията е изправена пред известни критики за списъка си с гости за срещата на върха. Поканените включват представителства на нации с проблеми по отношение на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека, включително Филипините, Пакистан, Нигерия, Бразилия и Турция.

Главният заместник прессекретар на Белия дом Карин Жан-Пиер каза пред репортери в сряда, че фокусът на срещата ще бъде "върху това, което президентът нарече "предизвикателството на нашето време“ – обръщане на продължаващата глобална демократична рецесия и гарантиране, че демокрациите ще се справят с техния народ“.

Превод и редакция: Юлиян Марков