Украинските въоръжени сили търпят тежки загуби, зачестиха дезертьорството и нисък морал, особено сред пехотата в Донбас, пише CNN.

Украински офицери потвърдиха, че ситуацията ескалира и подкрепленията пристигат нередовно, което силно деморализира войниците на фронтовата линия.

Един от командирите, офицер Дима, казва, че загубите в неговата част са толкова големи, че от 800 войници повече от половината са убити или тежко ранени. Много мобилизирани войници отказват да се върнат на позициите си след първата ротация, често се опитват да избягат от армията.

Според Сергей Цехоцки от 59-та мотопехотна бригада, войниците трябва да се сменят на всеки 3-4 дни, но поради интензивни атаки с дронове те са принудени да останат на позиции до 20 дни.

По данни на украинския парламент от началото на 2024 г. са образувани около 19 000 наказателни дела срещу военнослужещи, напуснали постовете си, но реалният брой на дезертьорите може да е много по-голям.

Въпреки тези съобщения в медиите и загубите, Въоръжените сили на Украйна като цяло остават боеспособни и продължават да оказват ожесточена съпротива на руското настъпление.