Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, фокусирано върху борбата с тероризма повече от 20 години, предефинира обучението и образованието на разузнавачите, за да се съсредоточи върху Русия и Китай, съобщи телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Много бивши служители на американското разузнаване говорят за необходимостта от връщане към традиционните "тихи“ дейности, които са необходими за събиране на разузнавателна информация за "сложни“ държави, по-специално Китай. Според източници тази промяна ще позволи на ЦРУ да осигури добра разузнавателна работа далеч извън територията на САЩ, по-специално в Западна Африка, в която Китай активно насочва инвестициите си. За да подобрят ефективността на управлението, служителите ще получат обучение в съответствие с тяхната специализация за конкретен географски регион. Специално внимание ще бъде отделено на изучаването на местните езици, както и на решаването на специфични проблеми, пред които един разузнавач може да се сблъска в дългосрочен план.

Освен това ЦРУ възнамерява да привлече повече владеещи мандарин, да инвестира в технологии и да се съсредоточи върху събирането на информация за хората. Как точно новите методи на ЦРУ ще се отразят в работата на отдела за Русия, телевизионният канал не споменава.

Службата е съсредоточила дейността си върху борбата с тероризма след атаките от 11 септември 2001 г. Според някои източници новите методи на обучение ще отбележат връщане към дейностите на ЦРУ отпреди 2001 г.

Превод и редакция: Тереза Герова