Седмица преди ключовата среща на върха на НАТО във Вилнюс, президентът на Украйна Володимир Зеленски направи визита в България, в рамките на която обяви задълбочаване на сътрудничеството между двете страни по въпросите на отбраната, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Украйна отдавна настоява да се присъедини към военния съюз, член на който е България, и това усилие придоби нова спешност след нахлуването на Русия, припомня медията.

"Днес се договорихме значително да засилим сътрудничеството между отбранителните агенции и в отбранителния сектор като цяло“, обяви Зеленски по време на съвместна пресконференция с българския премиер Николай Денков. "Бъдете сигурни, че определено ще споделим целия полезен опит, натрупан в тази война, с нашите партньори, за да направим съвместната си сила по-голяма“, увери той

Украинският президент, който се срещна с Денков в българската столица София, благодари на колегата си за подкрепата на балканската страна по време на войната. По думите му помощта "вече е помогнала за защитата на много животи“.

Въпреки че се очаква Украйна да бъде основна точка в дневния ред за световните лидери във Вилнюс, процесът за присъединяване към НАТО е дълъг и Зеленски призна, че членството ще трябва да изчака, докато войната с Русия приключи.