Тъй като пакетът за помощ за Украйна продължава да се бави в Конгреса на САЩ, Америка и нейните съюзници оценяват това, което определят като потенциално отслабващо въздействие върху отбраната на Украйна и дългосрочните перспективи за загуба на войната. "Без помощта на Запада Украйна ще бъде победена до лятото", твърдят множество американски и европейски служители пред CNN.

"Няма гаранция за успех с нас, но те със сигурност ще се провалят без нас", заявява високопоставен американски военен служител.

Най-непосредственото безпокойство е свързано с въздействието върху продължаващата контраофанзива на Украйна в източната и южната част на страната, където украинските сили трудно постигат значителен напредък, дори когато подкрепата на САЩ все още пристига. "Ако гледаме към завземането и задържането на допълнителни територии - заявява европейски дипломат, - трудно е да видим как това може да успее без продължаваща подкрепа от страна на САЩ."

В по-общ план западните служители се опасяват, че загубата или по-нататъшното забавяне на подкрепата от САЩ ще се отрази на помощта от съюзниците им. В края на миналата седмица Украйна получи нов удар, когато Унгария блокира по-нататъшната помощ от Европейския съюз, въпреки че се очаква разговорите по този въпрос да бъдат подновени през януари. Новината подчерта мащаба на предизвикателството, пред което е изправен Киев, и мнозина се опасяват, че ако САЩ не успеят да продължат да оказват подкрепа, европейските държави ще ги последват.

"Ако ние тръгнем на юг", коментира републиканецът от Демократическата партия Майк Куигли, който е съпредседател на групата за Украйна в Конгреса, "нашите съюзници също ще го направят".

В момента западните разузнавателни служби изчисляват колко дълго Украйна би могла да издържи без помощта на САЩ и НАТО. Един високопоставен американски военен служител е изчислил, че това са месеци, като в най-лошия случай до лятото Украйна ще претърпи значителни неуспехи или дори ще бъде победена. Една руска победа би била не само ужасна новина за Украйна, но и катастрофа за европейската сигурност в по-широк план и сериозен удар за САЩ.

Запитан за продължаващото забавяне на американската помощ, естонският министър-председател Кая Калас заявява пред CNN от Брюксел: "Не можем да говорим за умора от войната в момента, защото ако го направим и се предадем, тогава Путин ще победи и това ще означава катастрофа за всички. Това ще означава повече конфликти, повече войни, повече недостиг на хранителни доставки, всички различни тревоги, които идват заедно с това. Ето защо трябва да положим усилия сега."

Украинските сили вече нормират боеприпасите, съобщават американски и украински официални лица пред CNN, тъй като руските сили отвръщат на огъня в съотношение от пет до седем пъти по-голямо, отколкото украинските сили са в състояние да направят. Високопоставен украински военен представител е заявил пред CNN, че украинските командири смятат, че въздействието върху огневата им мощ е довело до допълнителни украински жертви.

Без допълнителна американска помощ западните официални лица оценяват, че Украйна първо ще изчерпи ракетите с далечен обсег, след това ракетите за противовъздушна отбрана, а по-късно и артилерийските боеприпаси и ракетите с малък обсег, като например противотанковите ракети Javelin и зенитните ракети Stinger.

Всяка категория боеприпаси е от решаващо значение за отбраната на Украйна. Ракетите с далечен обсег, като например доставените от Обединеното кралство крилати ракети Storm Shadow, бяха от основно значение за успеха на Украйна да отблъсне руския черноморски флот на стотици километри, за да отвори коридор за превоз на зърно и други доставки. Ракетите за противовъздушна отбрана се оказаха особено важни през последните седмици, когато Русия разшири атаките си срещу гражданската инфраструктура тази зима. (CNN съобщи по-рано този месец, че западното разузнаване очаква разширяване на подобни атаки в опит на Москва да сломи волята на Украйна за борба). Ракетите с по-малък обсег на действие позволиха на украинските сили да се защитават от руските танкове и самолети, които значително превъзхождат техните собствени.

Оценките за това какво би означавало украинското поражение за Европа предизвикват дълбоки опасения сред някои от най-близките европейски съюзници на Америка.

"Не мисля, че хората напълно осъзнават какво всъщност би означавало падането на Украйна", заявява европейски дипломат. "Ще станем свидетели на ужасни неща: етническо прочистване и пълно унищожение на Украйна. Спомнете си какво направиха в Буча. Така че вече е успех, ако успеем да предотвратим това да се случи. И затова трябва да продължим."