Американски служители твърдят, че отговорът на президента Джо Байдън на атаката срещу военна база в Йордания ще бъде "мощен“, но Вашингтон се притеснява да не предизвика по-широка ескалация с Иран, пише CNN.

Според канала отговорът на САЩ на атаката, която уби трима войници и рани десетки, ще бъде по-мощен от предишните ответни удари на САЩ в Ирак и Сирия, въпреки че Пентагонът и Белият дом се опитват да не разкриват плановете си .

Според събеседниците на канала администрацията на Байдън може да реши отново да удари групировките на бойци в Ирак, Сирия или и двете страни, а също така може да се насочи към ръководството на регионални групи.

Друг вариант е мащабна кибератака, добавиха служителите.

Един американски служител казва, че САЩ се опитват да не бъдат твърде конкретни, за да запазят някакъв елемент на изненада.

 "Ние не премахваме нищо от дневния ред“, заяви служител от сферата на отбраната на САЩ в интервю за CNN.

В същото време официалните лица смятат за ​​най-малко вероятния вариант нанасяне на удари по цели директно на иранска територия. Представители на Байдън подчертаха многократно в понеделник, че Съединените щати не искат да воюват с Иран.

Докато Съединените щати държат Иран изцяло отговорен за атаките, няма индикации, че Техеран директно е организирал смъртоносната атака или я е планирал като умишлена ескалация срещу Съединените щати, заявиха събеседници на телевизионния канал.

Ден преди това стана известно, че трима американски войници са били убити и десетки са ранени по време на атака с дрон срещу американски сили, разположени в Североизточна Йордания близо до сирийската граница.

Според съобщения в медиите администрацията на президента на САЩ Джо Байдън сега обмисля възможни варианти за отговор на този удар.

Представители на републиканците в Конгреса започнаха да призовават за удар срещу Иран.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, коментирайки атаката, подчерта, че тя няма да остане без отговор.