Най-високопоставеният командир на американската армия в Европа състави списък на оръжейните системи, с които САЩ разполагат и които биха могли да помогнат на Украйна в борбата ѝ срещу Русия, но които администрацията на Байдън все още не е предоставила, включително ракети "въздух-земя" и защитена комуникационна мрежа, използвана от НАТО, пише CNN.

В приложение, приложено към класифициран доклад за стратегията на администрацията на Байдън за Украйна, който бе предаден на Конгреса в началото на миналия месец, генерал Крис Каволи излага списък с американски способности, които биха могли да помогнат на украинската армия да се бори по-ефективно, твърдят запознати с доклада.

Списъкът включваше съвместната ракета "въздух-земя", тип изстрелвана от въздуха крилата ракета, и комуникационна система, известна като Link 16 - мрежа за обмен на данни, използвана от САЩ и НАТО, която се предполага, че позволява по-безпроблемна комуникация между бойните системи и е особено полезна за командването и контрола на противовъздушната и противоракетната отбрана. Украйна многократно е искала и двете системи, твърди друг източник, запознат с исканията им.

В списъка на Каволи не се посочва защо САЩ не са предоставили системите, които по негова оценка биха били полезни. Но американски официални лица и преди са изразявали опасения, че чувствителни американски технологии ще попаднат в руски ръце, което според един от източниците вероятно е причината за забавянето на системата Link 16. Ракетите "въздух-земя", които се изстрелват от изтребители, може да не са полезни за украинците, освен ако не постигнат някакво ниво на въздушно превъзходство - добавя източникът.

Почти три години след началото на войната украинците все още молят САЩ да предоставят по-модерно въоръжение и да премахнат ограниченията за използване на предоставените от САЩ ракетни системи с голям обсег. И тъй като до президентските избори в САЩ остава по-малко от месец, бъдещето на американската подкрепа за Украйна е несигурно, въпреки че САЩ твърдят, че работят, за да се уверят, че Украйна разполага с необходимото, за да издържи поне до края на 2025 г.

Украинското правителство продължава да лобира усилено. Когато в края на миналия месец президентът Володимир Зеленски се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом, той пристигна въоръжен с подробен списък - не с оръжия, а с цели в Русия, които иска да порази с предоставените от САЩ ракети с голям обсег, известни като ATACMS, според източници, запознати със срещата.

Списъкът е ключова част от "плана за победа" на Зеленски за спечелване на войната. Байдън, който до момента е забранил на украинците да разполагат с ракетни системи за дълбоки удари в Русия, не е отхвърлил напълно искането, твърдят източниците. Но в крайна сметка той не е бил ангажиран.

Лидерите се договориха да продължат да обсъждат въпроса. Но Байдън няма да се срещне отново със Зеленски в близко бъдеще, след като отмени пътуването си до Германия за срещата на Контактната група по отбраната на Украйна тази седмица, а и остава малко вероятно САЩ да променят политиката си по отношение на ракетите с далечен обсег, твърдят служители пред CNN.

В общи линии американските официални лица твърдят, че предоставят на Украйна всичко, от което по оценка на американските военни Киев се нуждае в момента, за да подкрепи борбата си. Длъжностните лица също така твърдят, че ограничените доставки на САЩ на системи с далечен обсег на действие ATACMS се използват по-добре срещу цели в Крим. Украинците вече са нанесли няколко успешни удара дълбоко в Русия, използвайки свои собствени безпилотни самолети с голям обсег, които са нанесли щети на руската отбранително-промишлена база, отбелязват американските служители - безпилотни самолети, които всъщност имат много по-голям обсег от системите ATACMS.

Американски служители също така твърдят, че Русия така или иначе е преместила някои от най-ценните си цели извън 290-киометровия обсег на ATACMS. Украинците обаче твърдят, че в обсега на действие има много руски обекти, включително военни бази и производствени и логистични съоръжения, които биха били стратегически цели.

Като начин за "защита от Тръмп" на американската помощ за сигурност, ако бившият президент Доналд Тръмп спечели през ноември, САЩ и техните съюзници работят върху начини да гарантират, че Украйна ще разполага с това, от което се нуждае до края на 2025 г. НАТО създаде свой собствен механизъм за улесняване на помощта и военното обучение, който стартира през юли. Пентагонът също така е все по-близо до предлагането на договори на частни американски компании, които да пътуват до страната и да помагат с поддръжката на оборудването и логистиката там, заявяват официални лица - ключова част от това да се гарантира, че оръжията и оборудването на Украйна няма да се развалят в ключови моменти.

Като цяло обаче САЩ се надяват, че 2025 г. ще отбележи повратна точка за способността на Русия да поддържа собствените си военни усилия.

Русия загуби стотици хиляди бойци в продължение на близо три години бойни действия. За да постигне някакви съществени успехи на бойното поле, официалните лица отдавна смятат, че президентът Владимир Путин ще трябва да нареди още една политически рискована мобилизация на войските. И американски официални лица, и независими анализатори твърдят, че макар Кремъл да е успял да предпази икономиката си от част от ударите на западните санкции в краткосрочен план, има някои признаци, че икономиката му може да започне да показва напрежение до края на следващата година.

Путин "винаги смята, че американците имат дефицит на вниманието“, заявява директорът на ЦРУ Бил Бърнс по време на конференция по национална сигурност в Сий Айлънд, Джорджия, в понеделник. "Това е един от онези случаи, в които трябва да демонстрираме силата на нашата подкрепа за Украйна, защото от това зависи много".