Украйна ще може поне частично да неутрализира руските щурмови самолети, след като й Западът й предаде изтребители F-16. В комбинация с дронове и ракети ще дадат добър ефект. Но би било опасно да се предположи, че успехът в атаките срещу летища е решението за преодоляването на руското въздушно надмощие. Това се казва в доклад на Центърa за европейски стратегически анализи (CEPA), съобщава УНИАН.

"През юни 1941 година операция "Барбароса“, масираната нацистка инвазия в Русия, довежда до унищожаването на повече от 3500 съветски самолета през първата седмица. Много от тези самолети бяха унищожени на земята от непрекъснати атаки срещу въздушни бази. Но в случая с Украйна би било опасно да се предположи, че успехът в атаките срещу летища е решението за руското въздушно надмощие, защото не е така“, предупреждават анализаторите.

Въпреки че е числено превъзхождана и превъзхождана във въздушната война, Украйна може би е намерила начин да се бори с руските самолети. През юни украински дронове повредиха два Су-57, най-модерните руски стелт изтребители, по време на нападение срещу летище в южната част на страната. Това не е първият път, когато на руската авиация й подрязват крилата.

Атаките срещу летища с помощта на дронове, ракети и дори саботьори са унищожили или повредили десетки руски самолети и хеликоптери. Но тези удари, като правило, са насочени срещу военновъздушни бази, разположени доста близо до украинската граница.

"Ето защо тези набити с шрапнели Су-57 трябва да тревожат Кремъл, а не само защото много скъпо оборудване е повредено. Атаката бе извършена във въздушната база в Ахтубинск, на около 370 мили (около 600 километра) от Украйна. Ако украинските дронове могат да проникнат по този начин дълбоко в Русия и ако САЩ дадат разрешение на Киев за атаки с ATACMS по цели в целия им обхват от 190 мили (около 300 километра), тогава много руски летища ще станат уязвими“, обясняват от CEPA.

Базирането на самолети на летища близо до фронта увеличава полезния товар и времето на самолета над бойното поле, но в същото време ги прави по-уязвими за атака. Базирането на самолети в тила намалява тяхната уязвимост, но в същото време и тяхната бойна ефективност и също така увеличава натоварването на оскъдни ресурси, като въздушни цистерни за презареждане с гориво по време на полет.

По ирония на съдбата руските ВКС са застрашени точно когато започват да оказват решаващо влияние върху хода на войната. Въпреки че Русия разполага с повече и по-добри самолети от Украйна, те се оказаха изненадващо неефективни, твърдят авторите на доклада.

Тази година обаче руските пилоти "намериха своята ниша“ - пускаха гигантски планиращи бомби с GPS насочване. Тези оръжия не са толкова точни, колкото американските JDAM и често падат върху руски градове. Но руските бомби също унищожават украинската отбрана, което позволява на военните на Москва да напредват на фронта.

"За Украйна планиращите бомби са една от най-неприятните заплахи във войната. Руските самолети могат да ги пуснат на 40 мили (около 65 километра) зад фронтовата линия, извън обхвата на украинските противовъздушни ракети. Взривяването на тези бомбардировачи, преди дори да излетят, е примамлива перспектива. Въпреки това, унищожаването на големи вражески въздушни сили на земята - Русия има повече от 1000 изтребители и бомбардировачи - не е лесно постижение. Въпреки факта, че съветските ВВС бяха победени през 1941 година, те успяха да се възстановят и до 1945 година доминираха в небето на Източния фронт“, припомня авторът на материала.

Най-успешните кампании за "блокада“ на летища са изненадващи атаки срещу врагове, чиито самолети са удобно подредени на пистата. Но това е удар, който обикновено работи само веднъж, докато опонентът се адаптира. Русия не може да спре всички украински атаки с дронове или ракети срещу своите военновъздушни бази. Но може да разположи самолети в укрепени убежища или да ги защити с GPS заглушаване и възможности за противовъздушна отбрана.

Това не означава, че Украйна трябва да спре да атакува руските летища. Принуждавайки Русия да разположи своите самолети по-назад, Украйна отслабва тяхната ефективност. Пренасочването на системите за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба от фронтовата линия към защитата на военновъздушните бази ще помогне много на украинската армия. Нови технологии като устойчиво на блокиране GPS насочване и автономни дронове, управлявани от изкуствен интелект, могат да позволят на украинските оръжия да пробият руската защита.

Украйна обаче не може да унищожи руските самолети на земята. Нейните ВВС нямат численото и технологичното предимство за тази цел.

"Те скоро ще получат около 65 изтребителя F-16 от европейски донори. Това не е достатъчно за постигане на превъзходство във въздуха. Но в комбинация с дронове и ракетни атаки по летища, Украйна може да успее поне частично да неутрализира руските ударни самолети. Всичко това създава тревожна възможност. Ако западните страни смятат, че Украйна може да унищожи руските ВКС на земята, тогава може да няма толкова належаща необходимост да осигурят изтребители, които действително могат да направят разликата“, обобщават в статията.