Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин са обсъдили въпроси, свързани с международната стратегическа сигурност на среща в Пекин. Това съобщи Китайската централна телевизия в петък.

Лидерите, "в топла и приятелска атмосфера проведоха дълбока и всеобхватна обмяна на мнения“ по двустранните отношения и редица "важни въпроси, свързани с международната стратегическа сигурност и стабилност“.

На 3 февруари китайският външен министър Ван И на среща в Пекин с руския външен министър Сергей Лавров каза, че Пекин разбира и подкрепя позицията на Москва за неделимостта на сигурността в преговорите с Вашингтон и НАТО.

Владимир Путин пристигна в китайската столица в петък за еднодневно посещение. Срещата между лидерите на Русия и Китай се проведе в Пекинската държавна резиденция Дяоютай. Това е първото посещение на руския президент в Китай от началото на пандемията от коронавирус. Руският лидер ще присъства като гост на официалната церемония по откриването на XXIV зимни Олимпийски игри.

Превод и редакция: Иван Христов