Израелските сили за отбрана разпространиха 30-секундно видео, което според тях доказва, че смъртоносният взрив на болница в град Газа не може да е резултат от въздушен удар на ЦАХАЛ, предава американският телевизионен канал CNN.

Палестинските официални лица обвиниха Израел за бомбардировката, при която – според различни оценки – са загинали между 300 и 800 души. Властите на еврейската държава на свой ред твърдят, че ракета, изстреляна от "Ислямски джихад“, е причинила трагедията.

Използвайки изображения, показващи щети от пожар на няколко превозни средства на паркинга на болницата, кадрите, представени от ЦАХАЛ, предполагат, че пожарът е избухнал в болницата в резултат на неуспешно изстрелване на ракета от "Ислямския джихад“. Израелските сили за отбрана добавят, че няма видими признаци на разрушения или значителни щети на сградата, които биха възникнали в резултат на въздушен удар.

"Първият пакет информация“ е "доказателство, което ясно подкрепя факта, че това не може да е израелска бомба“, заяви говорителят на ЦАХАЛ Джонатан Конрикус пред CNN.

"Нямаше значителни щети на сградите около него. Няма кратер и нищо, което да е подобно на места, където израелските бомби са удряли“, обасни Конрикус.

По думите му ЦАХАЛ оповестяват информация "бавно“, тъй като на израелската армия са били необходими часове да "разследват и да стигнат до дъното на ситуацията“.

Движението "Ислямски джихад“ отрече твърденията на Израел, че е отговорно за неуспешно изстрелване на ракета, уверявайки, че не използва обществени съоръжения като болници за военни цели, според писмено изявление, в което описва израелските обвинения като "лъжливи и неоснователни“.

CNN отбелязва, че не може независимо да потвърди какво е причинило експлозията в болницата "Ал Ахли“.

Сградата е приютявала хиляди разселени хора, когато е била бомбардирана във вторник, се казва в изявление на палестинското министерство на здравеопазването. Много жертви все още са под развалините, се допълва в текста.