В момента село Очеретино в Донецка област се прочиства от последната украинска съпротива и се провежда проверка на изоставените от Въоръжените сили на Украйна огневи рубежи, но в най-скоро време руските войски ще могат да продължат движението си, пише "Военная Хроника“.

Защо Очеретино бе взето толкова бързо?

Една от причините, според Telegram каналът, е бягството от позициите на части от 115-а механизирана пехотна бригада на украинските въоръжени сили. Тази част всъщност е хвърлена като жив щит, след което местните командири решават да напуснат селото и да се оттеглят. Това позволява на частите на 30-та мотострелкова бригада от Самара (те също участваха в пробива към Авдеевка) и 27-ма мотострелкова бригада бързо да пробият до центъра на Очеретино и да започнат прочистване.

Защо Очеретино е толкова важно?

Веднага след като селото и околностите му бъдат прочистени и защитени, а групите за закрепване превземат опорните пунктове от украинските въоръжени сили в северозападната част, ключовата височина и голям брой сгради ще направят възможно създаването на идеален център за концентрация на силите. Ето какво представляваше Часов Яр за украинските въоръжени сили на етапа на битката за Бахмут, но украинската армия не успя да се възползва правилно от благоприятните условия по това време.

Накъде ще тръгнат руските войски сега?

След превземането на Очеретино може би е логично да се направи нов пробив по тактическите височини и да се настъпи към логистичния център на Въоръжените сили на Украйна Новогродовка – Селидово – Покровск – Мирноград. Много по този въпрос ще зависи от продължаването на дейността на оперативно-тактическата авиация на Русия и използването на авиационни бомби, работата на артилерията и опитите на украинските въоръжени сили да овладеят господстващите височини. Освен това все още няма яснота за съдбата на гарнизона на украинските въоръжени сили между Бердичи и Новопокровски. След настъпление към Очеретино от север и към Нетайлово от юг, тези части са полуприкрити и нямат значителни шансове за успех дори на тактическо ниво. Командването на ОСГ "Таврия“ обаче все още не бърза да ги изтегли.