Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи изрази сериозно съмнение, че Съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси ще постигне някакво споразумение, затова предложи "всеки да тълкува историята си както намери за добре“, цитира думите му излъчващата на албански език скопска телевизия "Алсат-М“.

"Подходът за налагане на историята като критерий и постигнето на споразумение за една абсолютна историческа истина отпреди 100 или 70 години, не е пътят, който две европейски държави, членки на НАТО, трябва да имат като единствена перспектива за сътрудничество“, коментира Османи.

На брифинг той оцени като ирационален подхода към установяване на историята и посочи като пример, че бившият български външен министър Екатерина Захариева поиска ново споразумение, според което македонският език произлиза от българския, а македонската нация е създадена след опит на България да я освободи от Османската империя. Официално Скопие отхвърли подобно предложение.

Тъй като европейската интеграция е в застой, Османи очаква засилване на инерцията в преговорите със София след посещението на българския премиер Кирил Петков в страната през януари. Противно на президента Стево Пендаровски, който призова да не се бърза, Османи е на мнение, че нито бързането, нито забавянето ще повлияят на качеството на решението.

"Искаме нещо, което си е наше и е заслужено, и смятам, че не трябва да оставяме място този въпрос бавно да навлезе в замразен конфликт“, каза Османи.

Османи разкри, че Скопие е отговорило на "Предложението 5+1“ и че има съгласие по искането българите да бъдат включени в Конституцията на страната, докато текат преговори с Брюксел. Въпреки това, за разлика от вицепремиера Никола Димитров, Османи е резервиран по отношение на участието на парламента в Скопие в процеса.

Превод и редакция: Тереза Герова