Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи призова за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна и за преговори с цел чрез политически далог и дипломатически средства да се превъзмогне ситуацията, предаде агенция МИА.

Тази ситуация има първо директно деструктивно действие върху хората в Украйна, както и за гражданите на Русия, но може да има дългосрочни последици за целия континент и целия свят, каза той, цитиран от БТА.

"Осъдихме тази руска агресия в Украйна, отчитайки я като нарушаване на международния правен ред, на суверенитета и териториалния интегритет, на независимостта на държавата, на правото на независимите държави сами да определят външнополитическите си приоритети. Вчера се присъединихме към санкциите на ЕС ссрещу Русия, присъединихме се и към всички рестриктивни мерки, които ЕС въведе през 2014 г., когато бе анексиран Крим, с цел да отвърнем Русия от продължаването на този военен конфликт, каза Османи.

Той се срещна вчера с украинския посланик в Скопие Наталия Задорожнюк, но каза, че не се е срещал и засега не планира да се срещне с руския посланик Сергей Баздникин.