Отварянето на Конституцията и признаването на българите като малцинство в Република Северна Македония (РСМ) е част от нашата политика спрямо етническите общности, каза външният министър на страната Буяр Османи. Той попита, защо ако няма нищо спорно за признаването на черногорци и хървати за малцинство, тогава има проблем с искането на гражданите, които се смятат за българи, цитира думите му скопското електронно издание "Сакам да Кажам".

За разлика от Хърватия и Черна гора, България не признава македонското малцинство в страната и не е изпълнила нито едно от 16-те решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург относно правото на македонското малцинство да регистрира своите сдружения, пише скопското издание.

"С Рамковото споразумение Конституцията беше отворена за всички етнически общности, но това не включваше българи, черногорци и хървати. Отварянето на Конституцията е част от политиката на тази страна спрямо етническите общности. И докато това е искане на граждани, които са от българската етническа общност, то не трябва да се разглежда като молба на българската държава. Няма спор за искането на черногорци и хървати, защо ще има спор за това искане за признаване на българско малцинство различно от македонското мнозинство? "И ако не разберем това, ще се върнем към други теми, които едва сме преодоляли“, каза Османи, отговаряйки на журналистически въпрос защо МВнР не реагира на това, че България не признава македонското малцинство в България, като добави, че малцинствата не са признати в българската конституция.

Османи каза, че позициите с България все още са различни, но затова се водят преговори за намиране на решение.

"Моята крайна цел е тази страна да стане европейска държава, да нормализира отношенията със съседите си, запазвайки това, което е най-важно за гражданите“. За това ни трябва повече мъдрост в действие, отколкото емоции. В тази работа Вие или ще се водите от главата си, или от сърцето си. Може да Ви донесе известна популярност в момента, ще задоволи някои от нашите разочарования, емоции и недоволства, но в крайна сметка няма да ни отведе там, където искаме. Ето защо тази работа трябва да се свърши с хладна глава и горещо сърце, само тогава ще можем да преодолеем проблема. "Но гражданите могат да бъдат спокойни, че няма да позволим да бъде наранено нещо, което е от съществено значение за тяхната идентичност“, каза Османи.

Превод и редакция: Юлиян Марков