Министърът на външните работи на република Северна Македония Буяр Османи заяви, че политиците никога не реагират и няма да се намесват в коментарите на историческата комисия по исторически въпроси, защото, както казва той, "основният принцип е политиката - на политиците, а историята - на историците“, цитира думите му скопският телевизионен канал “Сител“.

"Политиците не трябва да коментират исторически въпроси, историците не трябва да коментират политически въпроси. Всички членове (на Комисията) могат да коментират каквото искат във възгледите си за историята. Това е тяхно задължение. Ние не трябва да ги коментираме, политиката не трябва (да се намесва) , но историците не трябва да говорят за процеса, който определя политическите въпроси. Замразяването на ролята на Комисията по исторически въпроси подкопава Споразумението за добросъседство. Това вече е политически въпрос. Не е въпрос на тяхната работа. И така ние няма да реагираме на това, което те коментират публично за въпроса на тяхната работа, но те не трябва да се месят в политическия процес, тъй като аз никога няма да коментирам исторически въпроси и контекста на тяхната работа и мисля, че това е справедливо отношение и така трябва да бъде и това защитава позициите ни,“ казва Османи.

Той подчерта, че обществеността не трябва да обсъждaт исторически личности и тяхното значение, включително Гоце Делчев, а само Комисията може да го обсъжда.

Османи припомни, че дневният ред на Комисията не е стигнал до този въпрос, тъй като те не са преодолели предишните въпроси и че е важно да има динамика и историческата комисия да решава по тези въпроси, а не обществеността, политиците и журналистите, както и обществата на двете страни.

Относно съвместното отбелязване на събития той казва, че това е процес, който е продукт на работата на Историческата комисия.

"Това означава, че различните интерпретации на двете страни и общества по отношение на определени исторически събития или личности се преодоляват в общ наратив от историците в Комисията. "След като този разказ бъде договорен между тях и изпратен на двете правителства и двете правителства го публикуват като общ разказ, тогава започва процесът на официално съвместно отбелязване на тези събития и личности в съответствие с разказа, договорен от Комисията“, коментира Османи.

Той посочи, че вече има предпоставка пет исторически личности, включително Св.Св. Кирил и Методий и Св. Климент Охридски, да бъдат празнуван съвместно и официално, защото и двете страни на Комисията вече са се споразумели за обща гледна точка за тяхната роля и значение и за двете общества, държави и че това е общ официален празник.

"Това е съвместно официално тържество. Гоце Делчев все още е в процес на разговори между Историческата комисия, което означава, че той не подлежи на такова официално съвместно честване, защото все още имаме различни тълкувания относно ролята на важността на тази важна личност за нас,“ подчерта Османи.

Външният министър на РСМ оцени, че работният процес на Комисията е свързан с цялостната политическа среда между страните и че очакванията са чрез възстановяване на доверието между двете страни те да бъдат насърчени да влязат в процеса и по научни методики да достигнат до общи позиции.

Относно смяната на състава на комисията той каза, че е отворил тази тема, не защото имат планове за промяна, "а за да внесат свежест в отношенията".

"Когато имате група, която е работила повече от година в условия на липса на напредък, се създават такива взаимоотношения, които понякога допринасят негативно за развитието. Опитвам се да не се намесвам в състава (на Комисията), въпреки че това е моя отговорност. Например вакантното място в Комисията след оставката на предишен член, е мое задължение да предложа заместник на правителството. Прехвърлих това задължение на председателя на Комисията да ми предложи кой да бъде следващият, за да мога да го предложа на правителството без забележки по това предложение, защото ние не се месим в тяхната работа. Но за целия процес, дали трябва да работят или не, това вече е въпрос, по който аз и ние като правителство сме длъжни да гарантираме процеса на изпълнение на Споразумението от 2017 г.,“ каза Османи.

Османи информира, че следващото заседание на Смесената комисия ще се проведе на 28 февруари.

По повод честването на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, Османи каза, че е това е по решение на двете страни, т.е. двете правителства да изпратят делегации, които да уважават и отбелязват този ден, като все още имат различия по отношение на ролята и значението на самия Гоце Делчев.

"Мисля обаче, че подобни политически жестове могат само да помогнат в общия контекст, защото различията не винаги трябва да се разглеждат като негативи за отношенията между двете страни, защото все пак историята е такава, че мултиперспективността е позволена и понякога тя е предпочитана в интерпретации на различни исторически личности и събития. Така че, опитвам се да погледна към положителната страна на този жест, в който всеки отдава почит на важните за нас личности,“ каза Османи.

Той отбеляза, че българската правителствена делегация е била тук по покана на Българската телеграфна агенция при откриването на офиса на агенцията в Скопие, като изрази надежда, че въпреки различните тълкувания, Историческата комисия все пак ще бъде насърчена да разгледа съвместно значението на тези личности и събития, което ще създаде мост за сътрудничество между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков