Руското заглушаване е станало толкова ефективно, че Украйна – както и САЩ и НАТО – вече не могат да приемат, че плъзгащи бомби и други "умни оръжия“ Joint Direct Attack Munition (JDAM) ще успяват да ударят целите си, пише Business Insider в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Това е заключението на анализ на британския Royal United Services Institute. "Заглушаването не кара JDAM да спрат да работят, но компрометира тяхната точност“, според изследователя на RUSI Томас Уитингтън.

Независимо че анти-заглушаващите подобрения на JDAM могат да смекчат проблема, руските системи за електронна война могат просто да заглушат GPS насочващия сигнал от сателитите. "Проблемът може да е чистата сила на заглушаващия сигнал, който може да бъде използван“, казва Уитингтън.

Предупреждението идва, след като през април изтекоха документи от Пентагона, които разкриха опасения, че руското заглушаване намалява точността на американските управляеми оръжия, включително JDAM, както и ракетите HIMARS.

Ефектът върху JDAM е особено значим, тъй като това е може би най-простата и най-рентабилната "умна бомба“. Чрез прикрепването на перки и GPS система за насочване към евтини, старомодни "тъпи“ бомби, Украйна може да произвежда далекобойни управляеми оръжия на малка част от цената на специалните прецизни боеприпаси, които са дефицитни.

Съобщава се, че бомбите с удължен обсег на действие JDAM, изпратени в Украйна, имат обхват до 80 километра, което позволява на изстрелващите самолети да останат безопасно извън обсега на руската противовъздушна отбрана.

Тези GPS-насочвани боеприпаси първоначално дадоха на Украйна надежда за компенсиране на руското превъзходство в жива сила и оръжия. Наистина HIMARS се оказа решаващ в ограниченото контранастъпление на Украйна през лятото на 2022 г., когато ракетите опустошиха руските щабове и складовете за доставки.

Това, че Русия разработва контрамерки, не трябва да е изненадващо. Всички оръжия в крайна сметка губят известна ефективност, когато противникът се адаптира. Не е тайна и че руската армия, подобно на съветския си предшественик, положи големи усилия за разработването на различни системи за електронна война.

По-специално Уитингтън посочи Р-330Ж "Жител“ на руската армия, мобилна система за заглушаване, монтирана на камион, специално проектирана да прекъсва GPS и сателитни комуникации във вълновите ленти от 100 MHz до 2 GHz. "Сигналите от GPS сателитите на САЩ, които JDAM комплектите използват, се предават на вълнови ленти от 1,164 GHz до 1,575 GHz“, според Уортингтън. "Те попадат точно в обсега на Р-330Ж“.

Уортингтън твърди, че е видял официални документи, според които обхватът на Р-330Ж е около 30 километра със силен сигнал за заглушаване от 10kW. Това е "забележимо по-силно от силата на GPS сигнала, пристигащ от космоса“, отбеляза той. "Освен това, колкото по-близо е GPS приемникът до заглушителната антена на Р-330Ж, толкова по-силен става сигналът за заглушаване“.

На теория ъпгрейдът на Selective Availability Anti-Spoofing Module на JDAM в началото на 2000-те трябва да гарантира, че JDAM ще отговаря само на оторизирани криптирани с M-код военни GPS сигнали. Въпреки това, руските заглушители може все още да са в състояние да нарушат сигналите чрез заглушаващи лъчи с "чиста груба сила", казва Уитингтън.

Русия може също така да прихване сигнали на M-Code и да ги препредаде с леки промени в JDAM, което да накара бомбата да пропусне. Усилията за заобикаляне на руската намеса чрез използване на сигнали от множество GPS сателити могат на свой ред да бъдат противодействани чрез използване на множество заглушители.

Усилията на Русия срещу GPS са част от мащабна кампания за електронна война, която също прекъсна украинските радиокомуникации и операции с дронове.

Руските сили "сега използват приблизително една основна система за радиоелектронна защита на 10 километра от фронта, обикновено разположени на приблизително 7 километра  от фронтовата линия, според неотдавнашен доклад на RUSI за руската тактика. Това заглушаване е допринесло за нивото на загуба на украински дронове, което RUSI изчислява на 10 000 апарата на месец.

Според доклада на RUSI руските сили за РЕБ също са "много способни“ да прихващат и дешифрират украински радиокомуникации. В един случай изглежда, че те прихващат и декодират криптирано радиосъобщение от украински войски, призоваващи за огнева подкрепа в реално време, позволявайки на руските командири да изпратят "превантивно предупреждение“ на своите части.

Въпреки това руската електронна война има ограничения. Излъчването на смущаващи лъчи разкрива местоположението на смутителя и Украйна изглежда е открила и унищожила руски системи като Р-330Ж. По ирония на съдбата, задушаването на ефира с мощни заглушаващи лъчи може също да наруши руските GPS и радио комуникации.

"Руското съзвездие ГЛОНАСС-ГНСС предава някои сигнали, които са подобни на GPS“, отбеляза Уитингтън. Има доказателства, че "руската армия редовно претърпява електромагнитно братоубийство по тази причина. Силите често проявяват слаба загриженост за заглушаване на приятелски сигнали, когато атакуват враговете си“.

Заглушаването не е направило JDAM остаряла технология. Подобно на други аспекти на войната, електронната война е като игра на шах, където ходът е последван от контраход. Така или иначе, американските инженери "може да се наложи да преосмислят как ще защитават JDAM за войните на утрешния ден, въз основа на днешните конфликти“, казва Уитингтън.

Майкъл Пек е писател в областта на отбраната, чиито произведения са публикувани във Forbes, Defense News, списание Foreign Policy и други медии. Има магистърска степен по политически науки.