Тропическата буря "Идалия“ се засили до ураган от 4-та категория рано в сряда местно време в САЩ, развивайки скорост на ветровете от над 200 км/ч малко преди да достигне бреговете на щата Флорида, съобщава The Wall Street Journal.

Националният център за урагани на САЩ обяви, че бурята се интензифицира бързо и се очаква да нанесе катастрофални щети на сушата, като се очаква първо да докосне земята в района на Биг Бенд, на Мексиканския залив.

Повече от 30 окръга на Флорида са под някаква заповед за евакуация и на жителите е казано да търсят по-високи места. Училища в целия щат отмениха занятия.

Очаквано време за пристигане на сушата: Прогнозите може да са неточни, но се очаква ураганът да достигне сушата около 8 сутринта местно време (14 часа българско).

Бурята идва преди натоварения уикенд за Деня на труда. Няколко авиокомпании отмениха полетите в района.

Националният център за ураганите на САЩ използва система за оценка от 1 до 5, известна като скалата на вятъра на ураганите на Сафир-Симпсън, за да категоризира ураганите според тяхната максимална постоянна скорост на вятъра. Бурите, които достигат категория 3 или по-висока, се определят като "големи урагани“.

Категория 1 (120-152 км/ч): Много опасни ветрове ще причинят известни щети.

Категория 2 (до 177 км/ч): Изключително опасни ветрове ще причинят големи щети.

Категория 3 (до 207 км/ч): Ще настъпят опустошителни щети.

Категория 4 (до 251 км/ч): Ще настъпят катастрофални щети.

Категория 5 (252 км/ч или по-висока): Ще настъпят катастрофални щети.