Тропическата буря "Идалия“ прерасва в голям ураган в понеделник, придвижвайки се към бреговете на американския щат Флорида, където милиони жители са предупредени да се готвят за евакуация преди очакването връхлитане на окото на бурята, някъде около сряда сутринта, пише Reuters.

Идалия, с максимални постоянни ветрове от 105 км/ч, се развихри в Карибите в понеделник на около 145 км от Западна Куба, движейки се на север с 13 км в час, съобщи Националният център за ураганите в понеделник.

Нарастващата интензивност на бурята и настоящата й северна посока поставят около 20 милиона жители на Флорида под наблюдение на урагани и тропически бури.

Предвижда се, че Идалия ще бъде от категория 3 по скалата на ураганите на Сафир-Симпсън, когато достигне сушата в района на Биг Бенд в Северна Флорида.

"Всички жители на Флорида, трябва да изпълнявате плановете си“, заяви губернаторът на Флорида Рон ДеСантис по време на пресконференция в понеделник. "Това ще бъде голям ураган. Това ще бъде мощен ураган и това определено ще повлияе на щата Флорида“.

Местните служители по крайбрежието на Мексиканския залив на щата се подготвят да издадат заповеди за евакуация в понеделник, заяви ДеСантис, отбелязвайки, че жителите на Флорида в района трябва да се подготвят да изгубят захранването.

"Имайте предвид, че ако ви кажат да се евакуирате, не е нужно да карате стотици мили, не е нужно да напускате щата Флорида. По принцип трябва да отидете на по-високо място“, отбеляза той, като добави, че много училища областите също планират да отменят часовете.

До вторник крайбрежието на Мексиканския залив на Флорида, югоизточна Джорджия и източната част на Северна и Южна Каролина трябва да очакват проливни дъждове от 10 до 20 см, които могат да причинят разпръснати светкавици и да започнат градски наводнения.

Заедно с проливния дъжд, ветровете със скорост над 180 км/ч могат да доведат до животозастрашаваща буря, предупреди центърът.

Подобно на много крайбрежни населени места, град Брадентън отвори станции за торби с пясък в понеделник и призова своите 55 000 жители да са нащрек.

"Нека бъдем подготвени – обезопасете опасни предмети, заредете колата с бензин, разполагайте с пари и бутилирана вода“, се казва в публикация в платформата X.