Метеорологичната система "Даниел“ остави следи  от "епични разрушения“ в централната част на Гърция, а хиляди хора се сблъскаха с безпрецедентни условия, които ги принудиха да изоставят имоти и автомобили в опит да спасят живота си. Най-сериозни са щетите в пристанищния град Волос на Пагасетския залив и околните региони, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Един мъж e загинал във Волос, а друг е в неизвестност. Много села в Пелион (Чорто, Милина, Каламос, Цагарада, Агиос Йоанис, Аргаласти) са претърпели огромни щети и остават блокирани.

След преливането на редица реки десетки пътища бяха разрушени, мостове рухнаха, а плажовете се напълниха с автомобили, отнесени от силата на водата.

Метеоролозите предупредиха, че това са най-обилните валежи в Гърция. Само в Загора са паднали над 500 милиметра дъжд за едно денонощие, при положение, че годишните валежи в Атина са около 400 милиметра. Въпреки това мащабът на щетите е плашещ и има много въпроси за това как и до каква степен Гърция може да се подготви срещу екстремни явления, отбелязва изданието.

Метеоролозите издадоха многократни предупреждения за интензитета на явленията, а Агенцията за гражданска защита помоли кметовете и областните управители да информират своевременно гражданите. Източници от МВР в Атина обявиха, че има съобщения от кметове за информиране на гражданите. Въпреки това, особено в Пелион, където все още има туристи и хора на почивка в селата, "беше много трудно всички да бъдат евакуирани преди пика“, обясни местен служител.

Болницата във Волос е била наводнена, а хора са били евакуирани от сгради с помощта на надуваеми лодки към центъра на града. Водата по улиците се е покачила с повече от метър.Старческият дом във Волос, разположен в квартал Агия Параскеви близо до бреговете на река Крафсидонас, е бил евакуиран в късния следобед на вторник.

Няколко села остават отцепени след падането на дървета по пътищата. Рухването на електрически стълбове прекъсна тока и комуникациите. Екипи от района, общината и частни лица работят по почистването при изключително тежки условия.

Премиерът Кириакос Мицотакис обвини изменението на климата както за горските пожари, така и за бурите, които удариха южната ни съседка, като същевременно призна, че неговото дясноцентристко правителство "очевидно не е управлявало нещата така добре, както бихме искали“ на фронта на горските пожари.

"Страхувам се, че небрежните лета, каквито ги познавахме... ще престанат да съществуват и отсега нататък следващите вероятно ще бъдат още по-трудни“, предупреди Мицотакис.