Бурята "Хелън" премина през Флорида и Джорджия на 27 септември като една от най-мощните бури в Съединените щати, убивайки един човек и остаявйки наводни квартали и над 2 милиона домове и предприятия без ток, предава Reuters.

Бурята от 4-та категория връхлетя сушата около полунощ, оставяйки хаотичен пейзаж от преобърнати лодки в пристанищата, изкоренени дървета, закъсали автомобили и наводнени улици, според снимки от Тампа, Неапол и Сейнт Питърсбърг на брега на Флорида.

"Когато се събудим утре сутринта, има вероятност да има още смъртни случаи", коментира губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, потвърждавайки смъртта на шофьор, чиято кола е била ударена от отломки.

Повече от 1,2 млн. потребители на електроенергия във Флорида и 800 000 в Джорджия са пострадали от прекъсване на електрозахранването, съобщават компаниите.

"Хелън"е общо 14-ият най-мощен ураган в САЩ от началото на записите и седмият най-мощен във Флорида, според Националния център за ураганите (NHC).

След като достигна Флорида с ветрове със скорост 225 км/ч, отслабна до 110 км/ч, след като се насочи на север през Джорджия. На някои места се прогнозират до 20 50 см дъжд.

От NHC съобщават, че "Хелене" се е успокоила и от ураган се е превърнала в тропическа буря. "Очаква се по-нататъшно отслабване и "Хелън" ще се превърне в посттропична буря от ниско ниво този следобед или тази вечер".

Въпреки това животозастрашаващите бурни вълни, ветрове и проливни дъждове продължават, допълват от службата.