Бурно време се наблюдава в Черно море, което доведе до повишаване на опасността от мините, плуващи свободно във водите на юг от украинското крайбрежие. Само през вчерашната вечер - тази сутрин край брега са детонирали три мини, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на Оперативно командване "Юг“ на ВСУ.

Отбелязва се, че снощи на брега на Черно море в района на Николаев е детонирала мина от неустановен тип, която се е взривила сама.

Заради експлозията са повредени няколко десетки прозорци в сградите на почивна база. Въпреки това няма пострадали хора.

А тази сутрин, недалеч от един от плажовете на Одеска област, е забелязана експлозия във водата на още две мини, чийто вид не е установен.

Военните подчертават, че минната опасност на брега и крайбрежните води е изключително висока, утежнена от последствията от взривяването на Каховската ВЕЦ.

Тогава в морето бяха внесени много експлозивни предмети.

След експлозията на Каховската ВЕЦ бяха наводнени част от териториите на Херсонска, Николаевска, Днепропетровска и Запорожка области. В Черно море попаднаха много боклуци, вещи и опасни вещества, а крайбрежието се превърна в сметище.

По-специално, в Одеса е извършено лабораторно изследване на водата. Експертите са открили причинители на инфекциозни заболявания. Жителите на Одеска област бяха посъветвани да не плуват в морето, устията и реките и да не ловят риба. Същите препоръки важат и за областите Николаев и Херсон.

След това всички плажове на Одеса бяха обявени за неподходящи за плуване.