Една от секциите за гласуване на предсрочните парламентарни избори в Нова Каледония, където продължават протестите е била блокирана от бунтовници и гласуването там не се е провело, съобщава радиостанцията Franceinfo.

Гласуването във френския отвъдморски департамент приключи.

Кметството в северната провинция Уайлу е останало блокирано от протестиращи: те са барикадирали входа, която не са позволи на гражданите да преминат.

В нощта преди изборите е бил откраднат и 40-тонен камион, служещ за таран на жандармерията, съобщи радиото. Протестиращите са атакували казармата вблизост, като са разбили портата. Полицията обаче не им е позволила да влязат на територията на казармата.

Сутринта на 30 юни протестиращите отново са се опитали да атакуват жандармеристите.

Въпреки протестите на острова е имало висока избирателна активност. Като на много места тя е била над 60 %. В столицата на архипелага Нумеа избирателната активност също е била по-висока от тази на парламентарните избори през 2022 г. (48,9 %). 

Днес във Франция се провеждат предсрочни парламентари избори, като те започнаха ден по-рано в отвъдморските територии на европейската държава.